Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Procurorii şi judecătorii fac grevă pe perioadă nelimitată. Vor să îşi păstreze pensiile speciale şi dreptul de a ieşi la pensie mai repede

Modificarea legii pensiilor speciale. Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de pe lângă judecătoriile de sector au hotărât, marţi, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii. La fel de miercuri intră în grevă procurorii și judecătorii din mai multe orașe şi judeţe din ţară: Oradea, Suceava, Aiud, Alba Iulia, Vâlcea, Sibiu, Timiş, Alba. Au anunţat că vor lucra doar cazurile urgente. Protestează față de planul guvernului de a modifica vârsta și cuantumul pensiilor speciale.

de Redactia Observator

la 20.06.2023 , 16:01

Procurorii şi judecătorii fac grevă pe perioadă nelimitată. Vor să îşi păstreze pensiile speciale şi dreptul de a ieşi la pensie mai repede Tribunalul Bucureşti - Inquam Photos / George Călin

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel Galați, Tribunalul Arad, Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Sibiu, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Judecătoria Satu Mare, Judecătoria Timişoara protestează și ei.

"Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor", se arată într-un comunicat al Tribunalului.

De asemenea, magistraţii au hotărât, cu majoritate, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu ziua de miercuri, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei).

Articolul continuă după reclamă

Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector. "Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înţeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al PTB.

Pe acelaşi subiect

Magistraţii solicită ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraţilor în Adunările generale din data de 31 mai să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraţilor. Adunarea Generală a DNA au hotărât să fie iniţiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de CSM şi susţinute de procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor nu vor fi avute în vedere de către legislativ. Adunarea Generală a mai hotărât ca într-o şedinţă viitoare să fie stabilite formele graduale de protest. De asemenea, şi judecătorii şi grefierii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti ar urma să iniţieze o formă similară de protest.

DIICOT şi DNA susţin protestul magistraţilor

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat că a decis susţinerea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a participa la negocierile privind proiectul de lege referitor la pensiile de serviciu ale magistraţilor. În cazul în care propunerile magistraţilor nu vor fi luate în calcul de forul legislativ, va fi luată în calcul varianta declanşării unor proteste.

DIICOT a anunţat, printr-un comunicat de presă, că procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a convocat marţi,  Adunarea Generală a procurorilor din cadrul direcţiei, având ca obiect exprimarea unui punct de vedere privind proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi manifestarea susţinerii Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa consacrată de Constituţie, de garant al independenţei justiţiei.

"În urma dezbaterilor s-a supus la vot şi a fost adoptată manifestarea susţinerii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Consiliului Superior al Magistraturii, de a participa la discuţiile de negociere privind proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. În situaţia în care propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii şi susţinute de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu vor fi avute în vedere de către Legislativ, se va convoca o nouă adunare generală a procurorilor direcţiei pentru a se stabili dacă se iniţiază o formă de protest, iar în caz afirmativ, formele graduale de protest ce urmează a fi adoptate", a transmis DIICOT.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net. El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană.

Reacţia DNA

În data de 20 iunie 2023, prin ordin al procurorului-şef al DNA, Marius I. Voineag, a fost convocată Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor, aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, precum şi manifestarea susţinerii faţă de Consiliul Superior al Magistraturii în activitatea de apărare a independenţei magistraţilor.

În unanimitate, cei 93 de procurori prezenţi în cadrul Adunării generale, şi-au exprimat susţinerea faţă de activitatea de apărare a independenţei magistraţilor de către Consiliul Superior al Magistraturii şi au hotărât: să iniţieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii şi susţinute de Procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă; să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate.

Procurorii vâlceni îşi suspendă activitatea

Procurorii vâlceni au anunţat, marţi, că îşi suspendă activitatea, principala lor nemulţumire fiind legată de modificarea legii pensiilor de serviciu. "Având în vedere demersul legislativ referitor la modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi faptul ca procesul legislativ s-a desfăşurat cu încălcarea cooperării loiale între instituţiile implicate şi cu lipsa transparenţei şi a dialogului, în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru a asigura statul de drept, independenta justiţiei şi previzibilitatea legii, raportat la pericolul incidenţei unui blocaj iminent în cadrul sistemului judiciar, prin efectele negative cauzate de posibilele viitoare ieşiri din sistem prin pensionare, ca urmare a modificărilor legislative, pe fondul lipsei deja acute de personal, azi, 20 iunie 2023, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi a unităţilor locale de parchet, au fost puse în discuţia procurorilor cele doua puncte de pe ordinea de zi, respectiv oportunitatea adoptării unor forme de protest cu privire la noile modificări la legea privind pensiile magistraţilor şi lipsa transparenţei în ceea ce priveşte modificările la legea privind pensiile magistraţilor", se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Potrivit sursei citate, procurorii vâlceni au votat în unanimitate suspendarea activităţii de relaţii cu publicul, urmând să asigure doar cauzele urgente. "În unanimitate, procurorii din judeţul Vâlcea au decis, că este necesară consultarea, în ceea ce priveşte legea pensiilor magistraţilor, a corpului profesional al magistraţilor prin Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile profesionale şi conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în scopul asigurării unor modificări care să garanteze funcţionarea statului de drept, independenţa justiţiei şi previzibilitatea legii, precum şi adoptarea următoarelor forme de protest, începând cu data de 20 iunie 2023: asigurarea cauzelor urgente şi suspendarea activităţii de relaţii cu publicul", se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Măsuri similare au fost anunţate de procurorii din judecătorii Curţii de Apel Oradea, de judecătorii CA Alba Iulia şi Tribunalul Alba sau de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Procurorii şi judecătorii fac grevă pe perioadă nelimitată. Vor să îşi păstreze pensiile speciale şi dreptul de a ieşi la pensie mai repede