Antena Meniu Search
x

Video MAI vrea să îi trimită pe candidaţii care pică admiterea în Poliţie la şcolile de agenţi, fără concurs

Proiect controversat al Ministerului de Interne. Candidaţii care pică admiterea la Academia de Poliţie ar urma să aibă loc asigurat, fără concurs, la școlile de agenţi. În acest fel vor fi ocupate posturile libere din sistem. Experţii atrag însă atenţia că există riscul să ajungă în stradă poliţişti din ce în ce mai slab pregătiţi.  

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 26.06.2024 , 21:07

Poliţia Română are un deficit de angajaţi de 20%. Ar mai fi nevoie de peste 3.000 de agenţi care să acţioneze în stradă. Asta în condiţiile în care mulţi dintre cei încadraţi în ultimii ani nu sunt pregătiţi corespunzător. 

"Este o intervenţie deficitară şi de aia am şi dispus o comisie de specialişti să analizeze modul de intervenţie al colegilor", a spus Mihai Rus, fost şef IPJ Cluj.

"Am avut acum, la admiterea aceasta, 4 candidaţi pe un loc. Din 4 au ajuns la proba scrisă doar 1,1 pentru că restul au picat pe parcurs la proba psihologică şi la  proba sportivă. Sunt tineri în România din ce în ce mai slab pregătiţi", a declarat Mihai Zlat, Sindicatul Poliţiştilor.

Vezi și

Şi cei care reuşesc să se angajeze pleacă din sistem pe parcurs

Pe acelaşi subiect

Statisticile arată că 10% din noii agenţi şi ofiţeri îşi dau demisia după primul an de muncă. Mai îngrijorător e că pleacă şi profesioniştii, nu doar începătorii. Doar unul din 10 poliţişti cu experienţă care îndeplineşte condiţiile de pensionare alege să rămână în sistem. 

Ca să rezolve problema lipsei de personal, Ministerul de Interne propune ca toţi candidaţii la academia de Poliţie, care obţin notă de trecere însă nu prind un loc la ofiţeri, să poată fi repartizaţi, fără concurs, în ordinea descrescătoare a mediilor, la şcolile de agenţi. 

În România sunt 6 şcoli postliceale: două de poliţie, două de jandarmi, una de frontieră şi una de pompieri. Înscrierile se fac de două ori pe an iar cursurile durează un an şi jumătate.

Candidații la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", care au fost declarați respinși și au obținut un rezultat mai mare sau egal cu media minimă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute și potrivit opțiunilor formulate în acest scop, sunt repartizați, fără concurs de admitere, pe locuri la instituțiile de învățământ postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi ratat vreo vacanță din cauza întârzierii sau anulării unui zbor?
Observator » Evenimente » MAI vrea să îi trimită pe candidaţii care pică admiterea în Poliţie la şcolile de agenţi, fără concurs