Un jaf ca-n filme, comis de 12 români, a fost rezolvat după trei ani. Obiectele furate au fost returnate proprietarilor
Manuscrisele furate din Marea Britanie de 12 infractori români au fost returnate proprietarilor, după trei ani. Însă multe dintre volumele care au fost ascunse de hoţi într-o groapă au fost deteriorate. 28 sunt acum în stare severă de degradare, iar două sunt total distruse. Valoarea totală a celor 240 de manuscrie a fost estimată la 2,8 milioane de euro.
- Manuscrisele furate de 12 infractori români, în Marea Britanie, au fost returnate proprietarilor.
- Valoarea totală a celor 240 de manuscrie a fost estimată la 2,8 milioane de euro.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
După o lungă aşteptare, cărţile rare, furate din Marea Britanie de o grupare de hoţi români, au ajuns înapoi la proprietari. Însă nu în aceeaşi stare. Din cele 240 de manuscrise, 83 au fost deteriorate, după ce au fost ascunse de hoţi într-o groapă şi acoperite cu beton.
Pentru recuperarea lor a fost nevoie de o anchetă la care au participat poliţişti români, britanici şi italieni.
Andy Durham, detectiv: "Aceste cărţi au o valoare însemnată, peste 2 milioane de lire, dar şi mai mare este valoarea lor culturală pentru întreaga lume. Sunt de neînlocuit".
Printre manuscrise se numărau volume rare ale operelor lui Dante Alighieri, dar şi schiţe ale pictorului spaniol Francisco de Goya. Modul în care românii au planificat jaful a uimit o lume întreagă.
În 2017, doi dintre ei au escaladat zidul de 15 metri al depozitului din vestul Londrei, unde se aflau manuscrisele. Odată ajunşi pe acoperiş au făcut găuri şi au coborât ca într-o scenă din filmele de acţiune. După ce au ales cărţile au fugit cu o maşină, pe care înainte să o abandoneze au spălat-o cu clor.
O probă ADN de pe tetiera maşinii folosită în timpul jafului a condus poliţia către vinovaţi. Manuscrisele au fost găsite într-o casă din judeţul Neamţ. Cei 12 români îşi execută acum pedeapsa în Marea Britanie.
Cărţile rare au fost îngrijite inclusiv de specialişti ai Bibliotecii Naţionale din Bucureşti înainte de a fi returnate proprietarilor de drept.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰