Update Maraton de vaccinare pentru copii organizat de 1 iunie. Tinerii și bătrânii sunt categoriile cel mai slab imunizate
Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat marți că în zilele de 31 mai și 1 iunie va fi organizat un maraton de vaccinare pentru copii.
„Intenționăm să organizăm în perioada 31 mai-1 iunie, pentru că este Ziua internațională a copilului, un maraton la nivel la nivel național pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 16-18 ani, însă dacă până la acel moment vom avea și autorizarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani avem în plan această activitate de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Mediafax.
Acesta a spus că tinerii sub 18 ani se vor putea prezenta la vaccinare însoțiți de aparținători. „Ne-am dori să funcționeze neîntrerupt cel puțin 24 de ore, încât să dăm posibilitatea unui număr cât mai mare de tineri, de copii, de adolescenți, să se poată prezenta în centrele de vaccinare evident însoțiți de un aparținător, de tutorele legal, părinți, bunici”, a mai spus Gheorghiță. Acesta a spus că cei sub 18 ani se pot vaccina și până atunci în centrele de vaccinare, „însă în zilele respective, 31 mai, 1 iunie, vom avea această prioritizare pentru această grupă de vârstă”.
Tinerii și bătrânii sunt categoriile cu cele mai puține persoane imunizate
Tinerii și bătrânii sunt categoriile care au cele mai puține persoane vaccinate potrivit datelor comunicate de Valeriu Gheorghiță. La categoria sub 19 ani s-au vaccinat 86.000 de persoane ceea ce reprezintă 10,5% din populația eligibilă. La categoria 20-29 ani sunt 387.000 de persoane care reprezintă 17,9%, la 30-39 de ani sunt 584.000 de persoane și 21% rată de acoperire, iar la 40-49 de ani sunt 751.000 de persoane cu o acoperire de 24,8%. Apoi, la categoria 50-59 de ani sunt 735.000 de persoane cu o acoperire de 28,9%, la 60-69 de ani sunt 811.000 de persoane cu o acoperire de 32,4%, iar la 70-79 de ani sunt 470.000 de persoane cu o acoperire de 30,7%. La categoria peste 80 de ani sunt 151.000 de oameni vaccinați ceea ce reprezintă 16,3% din populația eligibilă, a precizat Valeriu Gheorghiță.
- Românii vaccinați cu Pfizer ar putea fi chemați din nou la vaccinare, la toamnă. Valeriu Gheorghiță: ”A treia...
- Un nou vaccin anti-Covid ar putea apărea până la sfârșitul anului. Serul este dezvoltat de GlaxoSmithKline și...
- Studenţii din Iaşi vor să obţină în instanţă anularea Hotărârii care nu le permite prezenţa la examene...
Ministrul Educaţiei: 47.000 de elevi cu vârste de peste 16 ani s-au vaccinat anti-Covid
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că aproximativ 47.000 de elevi cu vârste de peste 16 ani s-au vaccinat anti-COVID. El a felicitat liceele şi Direcţiile de Sănătate Publică implicate în facilitarea accesului elevilor la vaccin prin crearea de centre de imunizare în şcoli. Ministrul Educaţiei a menţionat că toţi elevii care s-au vaccinat au avut "acceptul expres” al părinţilor, potrivit news.ro. Zilele trecute aveam 11.000 de elevi cu vârsta de 16 ani, aveam aproape 14.000 de elevi cu vârsta de 17 ani şi peste 23.000 de elevi cu vârste de 18 ani. Deci 47.000 de elevi vaccinaţi din proprie iniţiativă, din dorinţa lor”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, luni seară, la Digi24.
Ministrul Educaţiei a menţionat că toţi elevii care s-au vaccinat au avut "acceptul expres” al părinţilor. Ministrul a felicitat unităţile şcolare care au făcut demersuri pentru facilitarea accesului elevilor la vaccin. El a catalogat drept "admirabil" sprijinul acestor unităţi şi al Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţe care au înfiinţat centre de vaccinare în şcoli. "Cu siguranţă vom susţine orice măsură care va îmbunătăţi procentul de vaccinare, însă mai întâi trebuie să fie aprobat de AEM, apoi aprobat în sistem naţional”, a adăugat ministrul, referindu-se la vaccinul pentru elevii cu vârste între 12 şi 16 ani.
În ceea ce priveşte rata de vaccinare în rândul angajaţilor din sistemul de învăţământ, ministrul susţine că, după deschiderea centrelor de vaccinare drive thru, a maratoanelor de vaccinare şi după renunţarea la obligativitatea de programare prin platformă nu mai există, la acest moment, date privind rata de imunizare. Cîmpeanu a precizat că a solicitat şcolilor situaţia cadrelor vaccinate pe două categorii – profesori şi personal nedidactic sau auxiliar – iar rezultatele le va avea vineri. "Eu cred că am trecut de 50% (rată de vaccinare în sistem - n.r.) Trebuie să ajungem la 60-70%, cel puţin”, a mai afirmat ministrul.
Calendarul măsurilor de relaxare depinde de vaccinare
Preşedintele Iohannis a anunţat că fiecare etapă de relaxare a măsurilor va depinde de campania de vaccinare, fiind aşteptată imunizarea a 5 milioane de persoane până la 1 iunie, a 6 milioane până la 1 iulie şi a 7 milioane până la 1 august. Deocamdată, autorităţile nu au precizat ce se va întâmpla în cazul în care ţintele de vaccinare nu vor fi atinse. Până luni seară, au fost vaccinate 3.963.176 persoane, dintre care 2.871.560 cu ambele doze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰