Video Marea reîmpădurire a României, etapa a doua. Şase milioane de puieţi vor fi plantaţi în pădurile din ţară
A început marea reîmpădurire a României. Aproximativ 26 de milioane de puieţi vor fi plantaţi în pădurile din ţara noastră. Startul s-a dat în judeţul Maramureş, acolo unde pregătirile au început de două săptămâni.
Moga Ioan - pădurar: Ghinda de gorun s-a semănat în toamna anului 2021, a răsărit în 2022, anul ăsta i-am scos, i-am pus la şanţ în vederea expedierii în şantierul de împăduriri.
În pepiniera Dămăcuș din Maramureș, în această primăvară, vor fi scoși aproximativ 100.000 de puieți şi vor fi replantaţi în zonele despădurite din judeţ.
Vasile Dulf, șef Ocolul Silvic Ulmeni: De circa 2 saptamani am început lucrul pentru că nu mai era zăpadă. Sunt puieţi care au un an, sunt puieţi care au 3 ani, deci în funcţie de specie ei stau cam între 1 şi 3 ani în pepinieră.
Fiind zonă joasă de relief, gorunul, stejarul, salcâmul şi fagul sunt cele patru specii de arbori care ies anul acesta din pepiniere. Maramureşul este pe locul 2 în ţară la suprafeţe regenerate şi la producţie de puieţi, imediat după judeţul Suceava. De aici pleacă sute de mii de vlăstari şi către alte judeţe.
Mihai Leșan, purtător de cuvânt Direcția Silvică Maramureș: Anul ăsta regenerăm 660 de hectare de pădure, 1.162.000 de puieţi sunt produşi de către pepinierele Direcţiei Silvice, iar alte 260 de mii anul ăsta sunt pregătiţi să meargă la colegii noştri de la alte direcţii silvice.
26 de milioane de puieţi vor prinde rădăcini în pădurile noastre, iar aproximativ 12.000 de hectare - cât trei judeţe din România - vor fi reîmpădurite. Anul trecut, multe sectoare plantate s-au uscat din cauza condiţiilor meteo.
Comisia Europeană a aprobat în urmă cu doi ani o schema de finanțare de 500 de milioane de euro pentru cel mai mare proiect de împădurire masivă postdecembrist. 60.000 de hectare vor fi reîmpădurite până în 2026.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰