Antena Meniu Search
x

Video Marea şi-a luat nisipul înapoi. Plaja proaspăt extinsă din Mamaia a început să se îngusteze

Fenomen spectaculos pe litoral. După o vară întreagă în care s-a adus nisip pentru a lărgi plajele, acum marea şi-a luat nisipul înapoi. Peste noapte, plaja proaspăt extinsă din Mamaia a început să se îngusteze. De vină sunt valurile care au tras nisip înapoi în apă. Fenomenul este unul natural şi este chiar benefic, ajută la stabilizarea malului şi la o intrarea mai lină în apa mării.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 09.12.2021, 19:56

Vezi și

Valurile au săpat adânc în plaja abia extinsă din Mamaia

Iarna, nivelul mării creşte. Cum a fost nisip din belşug, care nu a apucat să se taseze bine, marea şi vântul au muşcat din plajă, au îngustat malul şi au mutat tot nisipul sub apă. Fenomenul este unul care are loc în fiecare an însă de data aceasta este mai spectaculos ca niciodată. Dacă în unele zone este mai puţin vizibil, în zona de nord a staţiunii Mamaia a creat un mal care are aproape un metru.

Nicuşor Buzgaru, manager de proiect in cadrul ABADL: Se observă acum un fenomen numit cliffing, arată ca o mică faleză, datorită acţiunii valurilor, care va progresa în timp tocmai pentru a compensa diferenţa de volum din zona submersă, din zona de înot.

Până când zona de va stabiliza, timp de doi, trei ani valurile vor continua să muşte din nisip până la 40 de metri din plaja extinsă.

Pe acelaşi subiect

Nicuşor Buzgaru, manager de proiect in cadrul ABADL: Ne dorim să fie furtuni de intensitate mai mare pentru a grăbi acest proces.

Localnic: E un fenomen natural. Va mai dura până când se va linişti malul, cum se spune.

Iar la final, turiştii vor fi mai câştigaţi. Pentru că drumul până la mare va fi mai scurt, iar intrarea în apă va fi mai lină, pentru că tot nisipul e dus de valuri în zona de îmbăiere.

După Mamaia și Eforie, vor fi reabilitate şi plajele din Costinești, Olimp și Neptun. Proiectul costă 800 de milioane de euro, fonduri europene. Până în 2022, suprafețele noi de plajă se vor extinde, în total, cu aproape 300 de hectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Marea şi-a luat nisipul înapoi. Plaja proaspăt extinsă din Mamaia a început să se îngusteze