Ce se întâmplă în Marea Neagră. Zece cutremure s-au produs în câteva ore, toate la aceeaşi adâncime. Explicaţiile seismologilor
Zece cutremure s-au produs, în această dimineaţă, în Marea Neagră, între orele 5.42 şi 10.29, toate la adâncimea de 5 kilometri. Seismologii INFP atrag atenţia că în următoarea perioadă se vor mai putea dezvolta cutremure în zonă.
![](https://img.observatornews.ro/0/2019/2/6/283929/1549453342ca5ef2e6.webp?w=430&f=2&v=2)
Zece cutremure s-au produs, în această dimineaţă, în Marea Neagră, între orele 5.42 şi 10.29, toate la adâncimea de 5 kilometri. Seismologii INFP atrag atenţia că în următoarea perioadă se vor mai putea dezvolta cutremure în zonă.
Primul din seria de cutremure s-a întregistrat la ora 5.42, urmat de alte seisme la orele 5.51, 5.57, 5.59, 6.17 şi 6.41. Magnitudinile înregistrate, conform INFP, au fost între 2,9 şi 3,7.
Toate seismele s-au produs în apropierea litoralului Bulgariei.
Un al şaptelea cutremur a avut loc în aceeaşi zonă, la ora 7.46, la 5 kilometri adâncime, având o magnitudine de 3,3.
- Şase cutremure în mai puţin de o oră, în Marea Neagră, miercuri de dimineaţă
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
Alte două cutremure s-au produs la ora 9: 59 - de magnitudine 3,5, şi la ora 10:12 - de magnitudine 2,9 pe Richter.
Un al zecelea seism, de magnitudine 3, a avut loc la ora 10:29, tot la 5 kilometri adâncime, în aceeaşi zonă din apropierea litoralului bulgar.
Este o activitate seismică normală
Seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat că numărul mare de cutremure înregistrat în Marea Neagră reprezintă o activitate seismică normală, care nu ridică probleme deosebite.
“Aceste cutremure nu au nicio importanţă. Este o activitate normală. Nu reprezintă nicio problemă. În Marea Neagră s-au înregistrat mii de cutremure de-a lungul timpului. Cel mai mare a fost în 1902 care a avut puţin peste 4 grade”, a spus Mărmureanu, potrivit news.ro.
Pot avea loc şi 50 de cutremure
Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului (INCDFP), a explicat că seismele din Marea Neagră sunt analizate de specialişti, pentru a vedea exact ce se întâmplă în zonă, menţionând că adâncimea este impusă, nefiind determinată exact.
"Au fost înregistrate cutremure în Marea Neagră, în zona oraşului Burgas, la ieşirea din golf, la intersecţia unui sistem de falii cu orientare est-vest, falii de şariaj cu falia Caliacra.
Este o secvenţă seismică ce se dezvoltă în zonă, vedem cât va dura şi câte cutremure vor mai fi. Au avut magnitudine între 2,9 şi 3,7 pe scara Richter, nu sunt mari, nu au fost resimţite", a declarat, pentru Mediafax, Mihai Diaconescu.
Specialiştii INFP atrag atenţia că în următoarea perioadă se vor mai putea dezvolta cutremure în zona analizată.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰