Antena Meniu Search
x

Video Mărturia tânărului care şi-a pierdut părinţii în explozia din Crevedia. "Mama era de nerecunoscut. Eu, care sunt copilul ei, am cunoscut-o după ochi"

Explozia din Crevedia. Drame fără sfârşit după exploziile devastatoare de sâmbătă seara! Doi oameni au murit, 56 au fost răniţi şi alte zeci au rămas pe drumuri. Compania care deţine staţia a dat un comunicat cinic : "Încercați de nespusă mâhnire, înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii". Doar că nu au cum să înţeleagă. Cu adevărat devastaţi sunt localnicii care luni la rând s-au plâns de mirosul înţepător de gaz, în zadar. Acum s-au întors la viaţa lor în ruină. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.08.2023, 19:46

Vezi și

- Uitaţi cisterna aici, în curte! Asta-i cisterna! Aici au fost căţeluşii, dar cred că sunt morţi toţi! Aici a fost masa! Uită-te cum e maşina de spălat! E ars totul, n-ai ce să vezi!

- Gresia e topită!

- Când o să murim, o să murim de la GPL-ul ăsta! Vecina care a decedat a spus: "Când o să murim, o să murim de la GPL-ul ăsta! 

Mărturiile tragice după exploziile din Crevedia 

Pe acelaşi subiect

Cele mai negre temeri s-au transformat în cea mai cruntă realitate pentru oamenii din Crevedia. La două zile de la exploziile devastatoare, în urmă au rămas scene de cataclism. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Noi ne aflăm acum la o foarte mică distanţă de locul exploziei şi pe jos, peste tot, se găsesc acum astfel de resturi. Şi dacă mă uit pe hartă, se vede bine chiar şi astăzi cum arăta zona înainte de explozie! Casa de peste drum de depozitul GPL e acum făcută scrum şi se află la doar 25 de metri distanţă. Familia de acolo înnoptează acum la vecini. 

Răzvan Mirea, fiul lui Marian, locuieşte faţă în faţă cu GPL-ul: Zona este încă sub pericol! Mai există, am înţeles, o butelie sub presiune!

Răzvan a aflat de la prieteni de calvarul prin care-i trece familia. Stabilit în Londra, a revenit într-un suflet în ţară. Acasă, în momentul exploziilor erau surorile şi părinţii lui. 

Răzvan Mirea, fiul lui Marian: Sora mea cea mică, de 17 ani, aproximativ, a auzit un mare suflu şi atunci s-a dus la taică-miu şi i-a spus, vino pentru că ceva se aude, pierde gaz! Pierdea gaz.(n.r. Tata) I-a spus fugi, fugi că murim! Că ia foc! Atunci, butelia a zburat direct în curte!

În câteva secunde, locuinţa a ars ca o torţă. Suflul fierbinte l-a prins pe tatăl tânărului în timp ce îşi salva familia. Bărbatul a ajuns la Spitalul Floreasca cu arsuri pe 90% din suprafaţa corpului. 

Reporter-Răzvan Mirea, fiul lui Marian: Aţi fost acasă?

Nu am fost acasă! Şi, de fapt, nu există casă! Nu mai există casă! Care casă?

Daniel era în casă la prima explozie. Nu a aşteptat-o pe a doua. Şi-a luat soţia şi bebeluşul de 7 luni şi au fugit în stradă. În curtea lui, la câteva zeci de metri de staţia GPL, a aterizat una dintre cisterne. 

Reporter-Daniel: Ce e rotiţa aia de acolo?

-Rotiţa? Era polizorul, mamă!

- Încălţămintea a fost aici!

Daniel Iliescu - localnic: S-a simţit o vibraţie din aceea... Şi o căldură! Şi, pe urmă, celelalte explozii le-am prins aici, în stradă! Nu mai e nimic din casă! Nu mai e nimic! Eu depindeam de aparatul de oxigen, aveam oxigenul acolo... Nu mai am!

- Ce aţi reuşit să mai salvaţi? 

- Ce vedeţi pe mine!

Pentru Sorin, prima explozia i-a luat tot ce avea mai de preţ. Părinţii lui, Florica şi Lică locuiau chiar lângă bomba cu ceas. 

Sorin Barbu, fiul: Mama atunci o punea jos pe targă, când am ajuns, era de nerecunoscut! Eu, care sunt copilul ei, am cunoscut-o după ochi! Nu mai avea figură! Mama s-a dus pe picioarele ei până la ambulanţă. Tata a venit după ea să o caute! El a fost primul care a văzut-o.A căzut pe jos şi acolo a rămas!

Trei oameni sunt şi acum în stare critică. Doi dintre ei, internaţi la Floreasca, au arsuri pe 90, respectiv 99% din corp. 

Soția celui cu 99% arsuri: Este intubat şi trebuie să-i facă transplant de piele. Atât ştiu. Nu mai avea nimic, decât nişte pantaloni care s-au făcut praf pe el şi era tot ars. Poate Dumnezeu are milă de el să mi-l lase în viaţă. Aşa cum o fi. 

Andreea, fata bărbatului ars: Aveam casă şi aveam totul bine şi acum nu mai ai nimic. 

La spitalul Bagdasar a ajuns şi un angajat nepalez cu arsuri pe 90% din suprafața corpului. Alţi 29 de pacienţi sunt internaţi în unităţile medicale din Bucureşti. 12 victime au ajuns în grija medicilor din străinătate şi tot atâţia au fost externaţi. 

Firma care deţine staţia GPL din Crevedia a transmis printr-un comunicat un mesaj cinic. Încercați de nespusă mâhnire, înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii și sperăm să nu fim descalificați în străduința asumată de a o alina.

<sursa: comunicat Flagas SRL>

Pe o distanţă de 250 de metri, oamenii nu se pot apropia nici acum de locuinţele lor. 

Femeie: Eu nu ştiu ce este în căsuţa mea! 

Bărbat: De sâmbătă seara, nu am văzut nici prin binoclu cum arată acolo, ci doar prin satelit. Suflul a fost atât de puternic de ne-a aruncat la pământ pe toţi! 

Exploziile au fost văzute şi de piloţii care au zburat sâmbătă seara deasupra sud-estului României. Imediat, a fost anunţat turnul de control!

Piloţi: Am văzut o explozie uriaşă!

- La sol?

-La sol, da! A fost o explozie urmată de incendiu! Vedem acum foc la sol şi sigur nu a fost vorba de artificii, a fost o explozie mare!

În centrele de transfuzii sanguină din ţară, sute de oameni au mers şi astăzi să doneze viaţă pentru victimele infernului de la Crevedia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Mărturia tânărului care şi-a pierdut părinţii în explozia din Crevedia. "Mama era de nerecunoscut. Eu, care sunt copilul ei, am cunoscut-o după ochi"