Antena Meniu Search
x

Video Mărturiile românilor din infernul din Rhodos: "Au ars multe hoteluri. Catastrofă". Pompierii români, chemaţi la cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria Greciei

Situaţie dramatică şi imagini apocaliptice în Grecia. Mii de turiști, mulţi dintre ei români, sunt evacuaţi din cauza incendiilor care s-au întins pe mare parte din insulA Rhodos. Este, potrivit oficialilor greci, cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria ţării. Românii care sunt acolo povestesc că drumurile sunt închise, iar autobuzele sunt folosite pentru salvare. Oamenii sunt scoşi cu bărci sau feriboturi de pe insulă. Deja o companie aeriană şi un mare tur operator au anunţat suspendarea vacanţelor.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 23.07.2023, 19:25

Vezi și

Sute de mii de turişti şi localnici s-au trezit prinşi în cercul de foc din insula Rhodos. Astăzi a început ceea ce autorităţile elene numesc cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria ţării. 20.000 de oameni au fost deja mutaţi din case şi hoteluri. În insula Rodos îşi petrec acum vacanţa şi foarte mulţi români. "O catastrofă. Au ars mai multe hoteluri. Se organizează voluntari să ajute să relocheze oamenii. Autobuzele nu mai circulă între staţiuni, au fost recepţionate să scoată oamenii de acolo. Drumurile sunt închise", a declarat Manuela Webber, turistă din România. Imaginile sunt apocaliptice, prin pâcla de fum oamenii fug cu ce au pe ei către feriboturi. Un tată aleargă cu fetiţa în braţe din calea dezastrului.

Ambasada României la Atena anunţă că în jur de 30 de români au fost prinşi în zona de evacuare

"Este dificil, frustrant. Nu suntem siguri unde arde. Ni s-a spus să plecăm. Aşa că ne-am pus câteva lucruri în geantă şi am venit aici", spune un turist. Oamenii au fost duşi în săli de sport, săli de conferinţe sau direct în aeroport. Aşa arată salvarea din infern: în toiul nopţii pompierii îi urcă pe oameni în bărci, la lumina lanternelor. Incendiile de vegetaţie sunt alimentate de căldură şi vânt, iar munca pompierilor pare în zadar. Cele mai afectate zone sunt în est, la Kiotari și Genadi  și mai multe localităţi din centrul insulei.

Ambasada României la Atena anunţă că în jur de 30 de români au fost prinşi în zona de evacuare dar se află momentan în afara oricărui pericol. Alţi români care urmează să plece în vacanţă s eîntreabă dacă nu ar fi mai prudent să anuleze călătoria. "Discutăm în permanenţă cu partenerii şi autorităţile. Noi avem 500 de turişti în insula Rhodos. 15 au fost afectaţi. Au fost imediat mutaţi în zone sigure. Zona de Nord este neafectată. Aeroportul din Rodos este operabil şi zborurile se desfăşoară normal", a declarat Marius Berca, operator agenţie de turism. Şi totuşi un mare operator de turism şi companie aeriană low cost au anunţat că suspendă zborurile către Rhodos. Pe aeroportul din insulă s-a deschis un birou de urgenţă pentru a-i ajuta turiştii care au fugit din calea focului fără acte.

În jurul hotelurilor, zgomotul sirenelor este asurzitor. Mare parte din paradis e acum scrum. În multe locuri pare că ninge cu funingine. Oamenii fug dar în urmă rămân animale condamnate la un sfârşit crunt. În aceste imagini, mai mulţi cai gonesc pe străzi, încercând să se salveze. Pompierii români aflaţi în Grecia au fost chemaţi să intervină în Rhodos. Lupta cu flăcările este atât de dificilă, încât autorităţile din Grecia au cerut suplimentarea echipajelor de pompieri. Sunt mai multe maşini ale pompierilor care se îmbarcă acum pe feribot pentru a-i sprijini pe pompierii români care se află deja in Rhodos. Nici căldura, nici vântul nu bat în retragere. Au fost 45 de grade azi în Grecia. Meteorologii spun ca e posibil să se înregistrzee cel mai lung val de căldură pentru ţările de la mediterană- 18 zile consecutiv.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Mărturiile românilor din infernul din Rhodos: "Au ars multe hoteluri. Catastrofă". Pompierii români, chemaţi la cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria Greciei