Video Medicamentele care pot da rezultat pozitiv la DrugTest. Unii şoferi au stat şi un an până la sosirea rezultatelor
Şoferii care refuză să fie testaţi pentru droguri, rămân fără permis. La fel şi cei care ies pozitiv şi care vor trebui să aştepte rezultatul analizelor de sânge, chiar dacă asta va însemna luni întregi sau chiar un an. Partea bună este că nu vor mai avea dosar penal. Noile schimbări ale legii au împărţit ţara în două, iar cei păţiţi, traşi pe dreapta pe nedrept, spun că ordonanţa e un abuz.
Noua ordonanţă îi scapă pe şoferi de dosar penal, însă tot nu se pot urca la volan până la finalizarea rezultatelor venite de la INML. Aici intervine nemulţumirea conducătorilor auto, care spun că vor aştepta rezultatele cu lunile.
Unii şoferi au aşteptat chiar şi un an pentru rezultate
Potrivit Poliţiei Române, aproximativ 15-20% din totalul testărilor efectuate cu DrugTestul au ieşit negative după analiza probelor de sânge la INML. Unii şoferi au aşteptat chiar şi un an pentru a-şi demonstra nevinovăţia.
Unul din ei este artista Xonia, care a fost oprită în trafic vara trecută şi testată de agenţi, iar rezultatul a fost pozitiv. Analizele de sânge au ieşit după un an şi i-au confirmat nevinovăţia.
- "Dintr-o dată a intrat în mine, am auzit poc". Filmul accidentului din Gorj, în care un primar s-a urcat drogat la...
- Primarul unei comune din Gorj, acuzat că a lovit o tânără care susține un alt candidat, apoi a fugit de la locul...
- Razii de amploare ale poliţiştilor din Capitală. Un bărbat, prins drogat la volan pe o stradă din Sectorul 2
"Am fost profund afectată de bullyingul online care a avut loc iar viaţa mea a fost complet dată peste ca. Dosarul a fost închis şi sunt hotărâtă să acţionez în judecată autorităţile statului", a spus Xonia.
"Aparatele drugtest nu dau erori. Nu am afirmat niciodată asta, aceste erori provin de la persoane care au consumat medicamente, s-au urcat la volan. Au fost testate, au ieşit pozitiv şi la rezultatele biologice au fost negative", spune Georgian Drăgan purtătorul de cuvânt al IGPR.
Consiliul superior de Medicină Legală a publicat şi medicamentele care pot da rezultate pozitive la testarea rapidă. Alţi şoferi consideră reţinerea permisului o iniţiativă corectă.
Noua ordonanţă oferă posibilitatea retestării
Noile norme presupun ridicarea permisului şi dacă şoferul refuză testarea cu drugtestul. Unii consider măsura un abuz.
Pentru ca timpul de aşteptare pentru rezultatele analizelor să fie mai scurt, Ministerul Sănătăţii va aduce, printr-o finanţare de la Banca Mondială, peste 650 de echipamente la institutele de medicină legală din toată ţara. În plus, INML cumpără din fonduri proprii.
"Cele două soluţii, în termenul toamnei acestui an, sunt menite ca să rezolve această problemă şi să ajungem într-o normalitate care firesc ar fi să fie maxim o săptămână", spune Cristian Curcă director INML.
Noua ordonanţă oferă posibilitatea retestării conducătorului auto la un interval scurt de timp, de până la 15 minute, iar poliţistul va lua în considerare varianta favorabilă şoferului.
Medicamentele care pot da rezultat pozitiv la DrugTest sunt:
- Amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
- Cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
- Barbiturice: antiinflamatorii;
- Opiacee: antitusive (codeină), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰