Video Meniul zilei, între scumpiri şi soluţii de criză. Cât ajung să plătească românii pentru prânzul la cantină
Şi masa de prânz s-a scumpit de la 1 august! Dăm mai mult pe un meniu la cantină cu 5%, dar sunt abia primele scumpiri, spun speciliştii din domeniu. Ca să atragă clienţi sau doar ca să nu-i piardă pe cei vechi, multe restaurante şi-au creat propriul meniu al zilei.
Ştefana dă în jur de 700 de lei lunar pe masa de prânz de la cantină. Îi place să aibă un meniu divers şi să economisească timp.
"Mi-am luat un pui cu smântână şi cu ciuperci şi cu mămăliguţă. N-am timp să gătesc acasă, aşa că aici mănânc mâncare gătită. Aşa mănânc mai sănătos, decât să-mi comand, cred că ies mai ieftin" a spus Ştefana.
La orele prânzului, sunt cozi la restaurantele de tipul "împinge tava" aflate în zonele de birouri, chiar dacă preţurile au mai crescut.
"Catinele au început să ofere mai multe variante de meniul zilei. De exemplu, o ciorbă de curcan, cu tochitură moldovnească, mămăliguţă şi chiflă spetz costă 35 de lei" a explicat reporterul Observator Ingrid Tîrziu.
"Avem cam 700-800 de clienţi în fiecare zi. Să vedem ce urmează, poate oamenii de acum încolo o să apeleze şi la pachetul de acasă. Mâncarea gătită merge foarte bine, grătar, peşte. Între 35 şi 40 de lei" a explicat administratorul unei cantine, Cătălin Tomoiu.
Furnizorii au notificat cantinele că vor scumpi materia primă cu mult înainte de 1 august. Unele au mai mărit preţul, altele aşteaptă facturile de luna aceasta înainte să ia o decizie.
Cu ce soluţii vin administratorii de cantine
"S-a scumpit deocamdată doar cu 5%. Luna aceasta aşteptăm şi scumpirile la energie electrică şi la gaze naturale şi o să vedem la finalul lunii cu cât s-a scumpit şi atunci o să luăm în calcul recalcularea preţurilor" a explicat Dora, administratorul altei cantine.
"Noi nu am majorat preţurile, firma suportă majorarea momentan. Meniul daily, 22 lei. Şniţel de pui cu ciuperci şi cartofi prăjiţi. Ciorba o avem în fiecare zi diferită, 12 lei" a explicat Luminiţa.
Mulţi înghit în sec când aud preţurile.
"Preţul este din ce în ce mai mare. 3 din 5 zile sunt la cantină. Se duce un procent destul de mare pe mâncare" a spus cineva.
"Solutia, pentru a sustine aceasta adevarata industrie, este sa crestem valoarea tichetelor de masa, care, la un moment dat, plateau masa zilnica a multor angajati. Atata timp cat salariile vor fi inghetate, iar preturile vor creste, masa de pranz, luata la cantina, in oras, va deveni pe zi ce trece o provocare fianciara mai mare" a spus economistul Adrian Negrescu.
Ca să supravieţuiască, multe afaceri din HoReCa oferă acum variantă de business lunch pentru angajaţi, cu meniuri uneori mai ieftine decât la cantină.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰