Meniu LIVE
Search
x

Mesajul lui Raed Arafat pentru românii din diaspora care mint la graniță

Românii din diaspora fug din calea coronavirusului dar îi pun în pericol pe cei de acasă. Încearcă să păcălească vigilenţa autorităţilor şi mint când sunt întrebaţi dacă vin din Italia. Chiar şi aşa, nu au scăpat de carantină.

De Redactia Observator la 11.03.2020, 23:27
Vezi și

Românii din diaspora fug din calea coronavirusului dar îi pun în pericol pe cei de acasă. Încearcă să păcălească vigilenţa autorităţilor şi mint când sunt întrebaţi dacă vin din Italia. Chiar şi aşa, nu au scăpat de carantină.

De teama coronavirusului, 21 români au făcut tot posibilul să se întoarcă acasă. Au ales o rută cu peste o sută de kilometri mai lungă, prin Grecia şi apoi Bulgaria. Însă, odată ajunşi, nu au realizat la ce peroicol îi expun pe cei din jur.

Pentru a li se pierde urma, românii care se întorceau din Italia au trecut mai întâi prin Grecia, iar la vama Giurgiu-Ruse au declarat că nu au fost în Peninsulă. Cu toate acestea, însă, autorităţile şi-au dat seama care este adevărul, iar cei 21 de români au fost izolaţi şi testaţi pentru coronavirus.

Timp de 24 de ore, oamenii au fost ţinuţi în carantină. Într-o sală de sport a stadionului din Giurgiu au fost montate 19 corturi cu o capacitate de două persoane fiecare.

Unii români refuză să respecte regulile impuse

Eforturile autorităţilor par în zadar, în condiţiile în care cei mai mulţi au refuzat să respecte regulile.

După prânz, doar cinci oameni au mai rămas în carantină. Ceilalţi, în convoaie, au fost escortaţi până în localităţile de domiciliu, unde ar trebui să rămână în autoizolare timp de 14 zile.

De azi-noapte, în Borş, Calafat, Moravița, Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2, echipe mixte formate din medici de la DSP şi personal militar medical se ocupă de triajul epidemiologic.

Mai mult, Poliţia de Frontieră urmăreşte toate cursele cu escală, pentru ca cei care revin în ţară să nu răspândească virusul.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - Nu pot ascunde punctele de plecare de origine. Au fost tentative şi pe cale rutieră, şi pe cale aviatică, să zicem să ne inducă în eroare că ei vin din altă parte. Au sosit, cum aţi văzut, oameni din Ucraina, venind din Italia, prin Giurgiu, venind din Italia. Şi schimbând avioanele şi refuzând unele curse şi mergând cu altele tocmai ca să ascundă zonele din care vin.

752 de oameni care au ajuns în ţară după declararea epidemiei sunt în carantină. Cei mai mulţi au intrat prin vestul ţării. 164 au venit însă din zone cu focar şi prin Bulgaria şi Ucraina.

De aseară, România a trecut la scenariul doi al gestionării epidemiei COVID-19. Prevenţia este în continaure cheia limitării extinderii virusului.

Astăzi, autorităţile au anunţat noi măsuri. Anularea tuturor evenimentelor ţinute în spaţii închise şi la care participă mai mult de 100 de oameni, suspendare cursurilor în şcoli şi universităţi, limitarea sau decalarea programului de muncă sunt doar o parte dintre ele. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Mesajul lui Raed Arafat pentru românii din diaspora care mint la graniță

Breaking News

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, de la 5,50%

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, de la 5,50%