Video Mesajul lui Klaus Iohannis, la ultima ceremonie de deschidere a anului școlar în funcţia de președinte al ţării
România are fondurile necesare pentru a continua modernizarea spațiilor de învățământ, inclusiv pentru dezvoltarea "școlilor verzi", spune Klaus Iohannis, prezent la ultima ceremonie de deschidere a anului școlar în calitate de președinte al României.
- IPS Teodosie spune că mătăniile sunt mai bune pentru muşchi decât mersul la sală. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- PNL vrea alianţă cu toată dreapta după eliminarea Dianei Şoşoacă. Acuză că Marcel Ciolacu şi-a aranjat turul 2 cu George Simion
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, în discursul rostit la deschiderea anului şcolar, la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Capitală, că educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecţii acestui viitor. El a avut mesaje pentru elevi, pentru părinţi şi pentru profesori.
"Entuziasmul elevilor care abia așteaptă să se reîntâlnească, anticiparea noilor provocări școlare, aspirațiile profesorilor de a-și inspira elevii să fie pasionați de cunoaștere, emoțiile părinților - toate acestea creează efervescența și energia unui început bun de nou an școlar. (...) Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ. Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului România Educată, transpus în Legile educației din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaționale, ci și un spațiu în care toți cei implicați să se simtă protejați și respectați. Știu că pentru dumneavoastră începutul de an școlar aduce la fel de multe emoții ca și pentru copii. Sunteți cei care le oferiți sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Vă încurajez să rămâneți implicați în educația lor, să le fiți alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reușita elevilor depinde de o bună colaborare și comunicare între familie și școală, dar și de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinților", spune Klaus Iohannis.
- Astăzi începe noul an şcolar 2024-2025. Principalele modificări pentru elevi. Când este prima vacanţă şi...
- În prima zi de școală se strigă şi "catalogul" problemelor. Ce lipsuri au semnalat elevii şi profesorii
- Buchetul de flori pentru profesoare a ajuns de modă veche. Ce preferă cadrele didactice în locul acestui gest
Potrivit Mediafax, el afirmă că "educația se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul și trecutul".
"Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creșterea economică și a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetățeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante. Rolul dumneavoastră în această ecuație devine esențial, pentru că sunteți cei care pregătiți noile generații să facă față provocărilor și să beneficieze de oportunitățile care li se oferă. Sunteți cei care oferiți modele de dezvoltare profesională și de abilități practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor. Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteți arhitecții acestui viitor. În ceea ce privește infrastructura și dotările școlare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spațiilor de învățământ, inclusiv pentru dezvoltarea "școlilor verzi", cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educație și formare prin Programul Operațional Educație și Ocupare, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență", adaugă șeful statului.
Klaus Iohannis: "Rezultatele reformelor în educație se văd în timp"
În opinia sa, "oricât de spectaculos ar fi spațiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o școală este mult mai mult decât un simplu edificiu".
"Performanța școlară se măsoară prin rezultatele elevilor în competițiile școlare și extrașcolare sau la examenele naționale, dar și prin reușita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul școlar a contribuit la conturarea personalității sale. În definitiv, educația nu este doar un proces formal, ci și un drum al autocunoașterii și al dezvoltării personale. Așa cum știm, rezultatele reformelor în educație se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generațiile noi vor ajunge la momentul examenelor naționale", încheie Klaus Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰