Mezeluri făcute în casă, vedete pe mesele de Crăciun
Alături de sarmale şi cozonac, toba, caltaboşul sau cârnaţii sunt şi ei nelipsiţi de pe mesele de Crăciun. Cei mai mulţi români le prepară singuri, de dragul tradiţiei şi de frica aromelor artificiale din supermarketuri.
Alături de sarmale şi cozonac, toba, caltaboşul sau cârnaţii sunt şi ei nelipsiţi de pe mesele de Crăciun. Cei mai mulţi români le prepară singuri, de dragul tradiţiei şi de frica aromelor artificiale din supermarketuri. Iar cei care n-au timp apelează tot mai des la micile târguri ori cumpără mezelurile direct de la măcelari.
Felix Făşie creşte porci şi prepară specialităţi din carne de ani în şir - natural, fără gelatină ori arome artificiale. Când vine vorba despre ciolanul de porc afumat, apelează la câteva arome.
Am pus maghiran, sare şi piper boabe. O să vină legat. Numai fiert şi se pot pune condimente şi pe el, tot felul de verdeţuri, ne învaţă gospodarul.
Şi musai boia. Ciolanul va merge apoi la afumătoare. Un pas important în prepararea mezelurilor este să se respecte timpii de maturare din vechile reţete tradiţionale.
La ajutorul lui apelează şi vecinii, care-i calcă pragul cu o listă lungă de bunătăţi pe care le-ar vrea.
Un principiu pe care merge şi Florin Vechiu. Prepară caltaboşul sau chişca, aşa cum este cunoscut în Moldova, din carne de porc proaspăt tăiat.
Reţeta tradiţională conţine 70 la sută carne şi doar 30 la sută orez. Cei care nu au răbdare să prepare mezelurile acasă, le cumpără de-a gata din pieţe şi târguri.
În general, un kilogram de kaizer se vinde cu 40 de lei, iar şoriciul, cu 50 de lei. O masă cu produse tradiţionale pentru patru persoane poate ajunge la 150 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰