Antena Meniu Search
x

Video Micii urători din Maramureş au ieşit cu sorcova în prima zi din an. S-au întors acasă cu traistele pline de covrigi, nuci şi mere

Glasuri vesele de copii au urat astăzi sănătate şi veselie în Maramureșul care ţine la datini. Cetele de băieţi au plecat cu sorcova şi au mers din casă în casă la colindat. Cum tradiţia spune că urările nu se mai împlinesc dacă gazdele nu răsplătesc cântăreţii, copiii s-au întors acasă cu traistele pline de covrigi, nuci şi mere. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 01.01.2023, 19:36

Vezi și

La şase ani, Tudor are deja experienţă la sorcovit. Ştie că ceata de copii are misiune importantă în comunitate.

Tudor Pop, colindător: Să colindăm cu sorcova, ca să colindăm pe oamenii care nu pot să iasă afară şi să-i vadă pe alţii cum colindă. 

Răsplătiţi cu produse facute în casă 

Tradiţia spune cine se lasă atins de crenguţele împodobite primeşte viață lungă și sănătate. Ca să împrăştie bunăstarea prin sat, copiii se adună în cete dis-de-dimineaţă în prima zi a anului şi pleacă la urat.

Pe acelaşi subiect

La finalul colindului, micii urători din Maramureş sunt răsplătiţi de gazde cu pomene, pâinici făcute în casă. În satele din Maramureș, bunicii şi părinţii au grijă să îi înveţe de la trei, patru ani pe copii să meargă cu sorcovitul. 

Sorcova înseamnă a vesti noul an în care am intrat, să fie cu belşug, să fie omul sănătos, îi urăm de bine şi de sănătate. E foarte important de a-i îndruma pe tineri de mici să umble să vestească.  În satele din Maramureș, coconii de până în 10 ani, adică băieţii, umblă cu sorcova, iar cei mari, cu plugușorul şi capra.

Obiceiul se respectă din ce în ce mai puţi la oraşe. La Bucureşti, copiii merg cu prietenii sau cu părinţii la sorcovit şi primesc bani ori dulciuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Micii urători din Maramureş au ieşit cu sorcova în prima zi din an. S-au întors acasă cu traistele pline de covrigi, nuci şi mere