Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Milioane de români îşi pun zilnic viaţa în joc pentru a avea gaz. De ce nu trebuie să îţi reîncarci butelia la o staţie GPL

Nu ne-am învăţat lecţia. La mai mult de două luni de la explozia din Crevedia, oamenii îşi umplu în continuare buteliile casnice la staţiile GPL şi uită de riscuri. Procesul nu doar că este ilegal, dar e şi extrem de periculos şi poate provoca oricând o altă tragedie. N-avem încotro, se plâng oamenii din localităţile neracordate la reţeaua de gaze. Iată recomandările specialiştilor.

de Redactia Observator

la 28.10.2023 , 19:51

Scena se petrece la o staţie GPL aflată la caţiva kilometri de Crevedia. Dar scenariul e identic în multe alte localităţi din ţară. Cu toate că e ilegal, oamenii îşi umplu buteliile casnice la fel de firesc cum fac îşi plinul la maşină. 

Angajat: Păi sunt probleme! Sunt probleme şi au fost probleme tot timpul. Dar noi am încărcat.

Aproximativ 3,5 milioane de locuințe din mediul rural care nu sunt racordate la gazele au butelii pentru gătit. 

Vezi și

Bogdan Dinu, reporter Observator: Au trecut mai bine de două luni de la explozia din Crevedia, de la o staţie GPL. Cu toate astea, oamenii folosesc în continuare butelii GPL şi, de multe ori, încărcarea lor încalcă orice normă de siguranţă. Ultimele date arată că jumătate din piaţa de consum de GPL a României e formată din consumatori casnici.

Pe acelaşi subiect

Ce ne sfătuiesc specialiştii

Încărcarea la punctele de distribuție a GPL-ului auto poate afecta robinetul. Specialiştii spun că o butelie trebuie încărcat până la 80% din capacitatea ei.

Marius Ichim, şef service auto: Butelia aceasta casnică nu este dotată cu o multivalvă care să oprească capacitate maximă până unde poate fi umplută. Şi de aceea, umplându-se mai mult de atât, se diminuează spaţiul de vaporizare, combustibilul până să ajungă în stare lichidă către arzător. Şi eventual, au fost cazuri când au explodat chiar în momentul alimentării. 

Buteliile trebuie returnate după utilizare

Cei care nu au de ales şi trebuie să folosească butelii, după utilizare, trebuie să le returneze unui dealer autorizat pentru verificările de siguranță. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei sau chiar închisoare. 

Specialiștii avertizează: este interzisă folosirea flăcării de la chibrituri, brichete sau lumânări pentru a verifica butelia. În schimb, e recomandat un burete înmuiat în apă cu săpun sau detergent: scăparile de gaz vor crea bule. Există chiar şi sprayuri speciale pentru astfel de verificări. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Milioane de români îşi pun zilnic viaţa în joc pentru a avea gaz. De ce nu trebuie să îţi reîncarci butelia la o staţie GPL