Antena Meniu Search
x

Video Mina din Taiwan ar fi fost dezamorsată "după ureche" la Uzina Băbeni, fără procedură. Ruda unei victime: "Aruncă pe mort, că mortul e de vină"

Patru morţi, trei răniţi şi multe întrebări în urma exploziei de la uzina de armament Băbeni. Angajaţii ar fi lucrat la dezamorsarea unei mine antipersonal din Taiwan, fără să aibă o procedură de lucru. Anchetatorii încearcă acum să afle cum a fost posibil. Iar familiile celor morţi aşteaptă răspunsuri. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 19.11.2021, 22:14

Vezi și

Localnicii din micul sat de lângă Băbeni s-au obişnuit cu zgomotele venite de la uzina de armament. Nu ar fi aflat nici ieri mai multe despre explozie dacă nu şi-ar fi pierdut viaţa patru oameni. Peste vale, la Băbeni, o întreagă comunitate este şocată. 

Bogdan Ştefan, primar Băbeni: Suntem îndurerați. Vom lua legătura cu familiile, știm care sunt și vom încerca să ajutăm cât putem. 

Din Băbeni era chiar şeful de echipă care lucra la dezamorsarea minei

Cristina, rudă a unei victime: Fost coleg de şcoală cu mine, finul nostru. De când a ieșit din școală a fost la Plopeni, la școală pentru calificare, toată perioada a lucrat aici în armament.

Pe acelaşi subiect

Se pensionase, dar mai muncea încă la uzină, împărtăşind tinerilor din experienţa sa. A murit în timpul unei operaţiuni de neutralizare a unui model nou de mină antipersonal, abia venită din Taiwan. 

Livia Drugan, inspector ITM Vâlcea: Șeful de echipă tocmai convocase lucrătorii, probabil pentru a le aduce la cunoștință ceva informații vizavi de modul în care se delaboră acest tip de mină.

Patru oameni au murit pe loc, la Băbeni

Erau deja trei bărbaţi şi o femeie în camera cu muniţia, şi nu ar fi trebuit să fie decât o persoană. Alte trei femei se aflau pe hol. Şeful de echipă nu a reuşit să ducă la capăt demonstraţia. Ceva nu a mers bine.

La un moment dat, proiectilele au explodat, iar suflul deflagraţiei a fost atât de puternic, încât cei din încăpere au murit pe loc. După explozie, fabrica a fost închisă, iar procurorii au deschis dosar penal. Anchetatorii şi Inspecţia Muncii caută explicaţii.

Georgel Epure, șef serviciu Uzina Băbeni: A fost o eroare umană, s-a încălcat procedura.

De fapt, la Băbeni nici măcar nu aveau o procedură pentru lotul nou de mine

Lidia Drugan, inspector ITM Vâlcea: S-a constatat că nu a fost elaborată o procedura de lucru pentru delaborarea acestui tip de muniție.

Finul şefului de echipă dă vina pe lipsa de experienţă a oamenilor. 

Gheorghe, ruda unei victime: Și îi forțează, după câte am înțeles, să facă mai repede. Acuma, totul aruncă pe mort, că mortul e de vină, cum am avut și acum un an copilul ăla. 

În 2019, un tânăr de 22 ani a murit tot în urma unei explozii în uzină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Mina din Taiwan ar fi fost dezamorsată "după ureche" la Uzina Băbeni, fără procedură. Ruda unei victime: "Aruncă pe mort, că mortul e de vină"