Antena Meniu Search
x

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, voluntar la ecologizarea lacului Bicaz

Ploile torenţiale din ultima vreme au transformat lacul Bicaz într-o mare de plastic. Şi autorităţile, dar şi voluntarii s-au mobilizat şi au strâns, în câteva zile, tot gunoiul. Chiar şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a participat la misiune.

Vezi și

Ploile torenţiale din ultima vreme au transformat lacul Bicaz într-o mare de plastic. Şi autorităţile, dar şi voluntarii s-au mobilizat şi au strâns, în câteva zile, tot gunoiul. Chiar şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a participat la misiune.

În fiecare an, ploile adună de pe versanţi toate gunoiele aruncate de turişti şi le aduc oamenilor înapoi, în vale. Iar pe fiecare luciu de apă plutesc insule de deşeuri. Potopul căzut peste Moldova zilele trecute a acoperit lacul Bicaz cu peturi. 

Cms șef. Iftimie Petrariu - șef Garda de Mediu Neamț:

Acum, este o cantitate foarte, foarte mare de deşeuri. De patru, cinci ori mai mult decât într-un an obişnuit. 

Sunt zeci de tone de peturi, buşteni şi resturi adunate de ape de prin gospodăriile inundate. Primii care au început să adune gunoaiele au fost voluntarii unui ONG din zonă.

Dar efortul lor părea inutil. Aşa că cei de la Consiliul Judeţean Neamţ au cerut ajutorul guvernului. Ministrul Apelor şi Pădurilor a venit la Bicaz, a văzut dezastrul şi a mobilizat autorităţile. 

Ioan Denes, Ministrul Apelor şi Pădurilor:

E un moment în care noi demonstrăm că avem acea deschidere de spirit civic, ca să rezolvăm o problemă, la urma urmei a comunităţii.  

De patru zile, la acțiunea de ecologizare participă voluntari, dar şi angajaţi ai ISU şi ai Jandarmeriei, veniţi în timpul lor liber. 

Ministrul Apelor s-a întors azi la Bicaz şi, cu cizmele în picioare, s-a alăturat voluntarilor care adunau peturi şi pe ploaie. 

Luându-şi în serios misiunea de voluntar, Ioan Deneş a intrat şi în apă.

Rezultatele muncii voluntarilor sunt vizibile. Gunoiul de pe lacul Bicaz a fost adunat în zone îngrădite, iar de aici va fi transportat la un depozit. 

Ioan Deneş - Ministrul Apelor şi Pădurilor:

Am reusit sa extragem din acumulare 20 de tone de masa lemnoasa si 5 tone de peturi. Si cateva tone de alte deseuri. Se anticipeaza ca sunt aproximativ 250-300 de tone de deseuri in aceasta acumulare.

Acţiunea de ecologizare va continua şi zilele următoare, până când va fi curăţat tot luciul apei. În fiecare an se cheltuiesc circa 60 de mii de euro pentru ecologizarea lacului Bicaz. Dar lipsa de educaţie a turiştilor care continuă să arunce gunoaie în zonă anulează efectele acestor acţiuni.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, voluntar la ecologizarea lacului Bicaz