Antena Meniu Search
x

Ministrul Mediului, noi date despre poluarea din Bucureşti: "Nu a fost un caz accidental"

Costel Alexe, ministrul Mediului, a oferit informaţii extrem de importante despre poluarea din Bucureşti care a atins cote alarmante în noaptea de 1 spre 2 martie.

Cristi Ioniţă
de Cristi Ioniţă

la 08.03.2020, 07:36

Ministrul Mediului susţine că poluarea din Bucureşti depăşeşte zilnic limitele normale
Ministrul Mediului dă vina şi pe Primării pentru poluarea din Bucureşti - Facebook Costel Alexe
  • Ministrul Mediului susţine că poluarea alarmantă din Bucureşti nu a fost un caz accidental
  • Ministrul Mediului dă vina pe primari pentru neluarea unor măsuri împotriva poluării

Costel Alexe, ministrul Mediului, a oferit informaţii extrem de importante despre poluarea din Bucureşti care a atins cote alarmante în noaptea de 1 spre 2 martie.

Alexe susţine, printre altele, că "avem o concluzie care nu are cum să fie deloc liniștitoare: poluarea de duminică spre luni seara este nivelul aproape zilnic de poluare din București și nu doar un caz accidental! Ceea ce a făcut să pară duminică spre luni ca fiind o situație excepțională a fost calmul atmosferic care a împiedicat dispersia poluanților. Practic, în zilele în care aerul este bun în București, fără depășiri ale concentrațiilor, avem condiții de dispersie a poluanților. Avem curenți de aer în mișcare care duc poluanții departe de București".

Costel Alexe susţine că principalii vinovaţi pentru poluarea din Bucureşti sunt primarii, de la Primăria Capitalei şi de la Primăriile de sector, pe care i-ar fi amendat deja cu peste 52.500 de lei pentru neluarea unor măsuri necesare de combatere a poluării.

"Și acum să ne uităm la ce stă în spatele acestei poluări masive, care își arată dimensiunea reală când nimic nu o poate dispersa. În primul rând întârzierea reacției Primăriei Generale a Capitalei în fața acestei situații: comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că aproape 40% din Planul de îmbunătățire a calității aerului (PICA) din București nici măcar nu a fost început. Este și motivul pentru care am amendat Primăria Generală a Capitalei și Primăriile de sector cu peste 52.500 de lei. Concluzia specialiștilor noștiri este că sursa a peste 60% din poluarea din București este incapacitatea primăriei de a îndrepta situația. 6 măsuri din 20 de măsuri prinse în PICA Primăriei Generale sunt nerealizate în totalitate", a fost mesajul transmis de ministrul Mediului prin intermediul unei postări pe Facebook.

Costel Alexe acuză, printre altele, că "nu s-a efectuat modernizarea centralelor termice de cvartal şi dotarea acestora cu cazane cu arzătoare, cu emisii reduse de poluanţi – măsură nerealizată de Primărie în totalitate deși avea termen 2018. Nu s-a efectuat modernizarea şi extinderea arterelor de circulaţie – măsură nerealizată în totalitate. Și cred că asta se vede cu ochiul liber de către orice șofer sau pieton. Arterele trebuiau gândite și modernizate până la finalul anului 2018. Nu s-a realizat amenajarea de căi proprii de circulaţie pentru biciclete (piste, benzi) inclusiv în zonele de agrement: Primăria trebuia să finalizeze acest proiect până la finalul anului trecut. Nu s-a efectuat introducerea unui sistem de transport public cu biciclete (crearea de staţii de închiriere, parcări, achiziţionarea de biciclete, pentru utilizare de către public): termen 2019 – măsură nerealizată în totalitate. Nu s-a efectuat extinderea suprafeţelor de spaţii verzi prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii eoliene".

Costel Alexe recunoaşte însă că "o altă sursă a poluării masive o reprezintă arderile ilegale de deșeuri. Comisarii nu au identificat derapaje la operatorii autorizați și care au în activitatea lor procese de ardere. În niciun caz derapaje care să schimbe concentrațiile din aer. Însă am demarat împreună cu poliția percheziții acolo unde sunt semnale de arderi sau îngropări de deșeuri într-o formă ilegală. Lucrăm cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și cu sprijinul Procuraturii. Ținta noastră principală sunt firmele colectoare de deșeuri".

Nu în ultimul rând, Costel Alexe a vorbit şi despre cazul containerelor cu deşeuri care au ajuns din Anglia în Portul Constanţa: "Vă anunț că, în ultimele două săptămâni, echipa mixtă de control a identificat, în total, 25 de containere venite pe mare și care încercau să introducă 500 de tone de deșeuri în țara noastră. Toate aceste containere au venit din Anglia și urmau să ajungă în jurul Bucureștiului. Măsurile dispuse de echipa mixtă au fost următoarele: 1. Toate cele 25 de containere s-au întors de unde au venit, din Anglia; 2. Destinatarului din jurul Bucureștiului i-au fost închise toate punctele de lucru; 3. Există deja dosar și anchetă penală".

"Am dispus Gărzii Naționale de Mediu să avem echipe de control și noaptea și să conlucreze cu ISU. Orice ardere, orice incendiu trebuie cercetat și din punct de vedere al criminalității economice și de mediu", este concluzia ministrului Mediului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Ministrul Mediului, noi date despre poluarea din Bucureşti: "Nu a fost un caz accidental"