Antena Meniu Search
x

Ministrul Sănătății vrea evaluări la toate Direcțiile de Sănătate Publică, din cauza mai multor nereguli semnalate

În plină epidemie, Ministerul Sănătăţii anunţă că toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară trebuie evaluate. Iar scandalurile se ţin lanţ. La DSP Bucureşti, conducerea nu a anunţat ministerul că 20 de angajaţi sunt în izolare. Între timp, în Capitală se caută locuri pentru bolnavi. Alte două spitale mari au fost transformate peste noapte în unităţi medicale COVID.

de Redactia Observator

la 23.07.2020, 20:49

Vezi și
  • 8% din personalul de la DSP București s-a intrat în autoizolare.
  • Șefa DSP București, acuzată că a întârziat testarea la un centru de bătrâni.

Scandalul a izbucnit la Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti, după ce o doctoriţă a anunţat luni că e infectată cu Covid. A anunţat că ar fi avut contact direct cu cinci colegi, dar alţi 14 s-au autodenunţat. Au intrat toţi în autoizolare. Practic, opt la sută din personal. Şi asta în condiţiile în care angajaţii DSP trebuie să facă anchete epidemiologice, ba mai mult ar trebui să se ocupe acum şi de pacienţii externaţi la cerere să revină în spital. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Nu am fost informat, am venit să mă informez eu aici. Urmează ca în zilele următoare să ajungă și aici o echipă de la Ministerul Sănătății. Nu am avut o informație conform căreia șefa DSP a refuzat să îi izoleze pe angajați, dar echipa care vine va face lumina și în privința aceasta.

Nu este singurul reproş. Şefa DSP Bucureşti este acuzată că ar fi întârziat testarea la un centru de vârstnici unde a izbucnit un focar de coronavirus. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Am fost la căminul de bătrâni invocat. Într-adevăr acolo sunt testați toți. Acum, 30 de bătrâni sunt internați, iar 70 au rămas în centru. Eu am cerut retestare și o evaluare. 

Situaţia din Capitală e tot mai grea. Două unităţi medicale mari s-au transformat peste noapte în spitale suport Covid: Spitalul Witting şi Spitalul Judeţean Ilfov. Medicii de la Spitalul Judeţean Ilfov s-au trezit că trebuie să transfere de urgenţă 137 de pacienţi. 

Capitala are acum 1.221 de locuri pentru pacienți COVID. 101 cazuri noi au fost înregistrate doar astăzi.

Scandal este şi în Galaţi, unde multe cadre medicale s-au infectat 

Liliana Iordăchescu, purtătoare de cuvânt DSP Galaţi: În prezent sunt trei focare înregistrate unul la Spitalul Judeţean, unul la Spitalul de Copii şi unul la Ambulanţă. Ca număr total de personal medico-sanitar înregistrat pozitiv de la începutul pandemiei: 265.

98 de cadre medicale s-au transformat în pacienţi doar la Spitalul Judeţean. Acolo, în urmă cu zece zile, ministrul Sănătăţii a descoperit nereguli grave: lipsa anchetelor epidemiologice, acuzaţii că epidemiologul ar fi avut cinci contracte de muncă şi nerespectarea regulilor de protecţie de personalul medical.

Nouă cadre medicale au fost amendate cu câte 5000 de lei fiecare pentru că nu purtau măşti la muncă. Şi Spitalul Judeţean şi Spitalul de Copii au primit amenzi de 54 de mii de lei pentru nerespectarea regulilor anti-Covid. 

Alina-Valentina Dobrea, manager Spitalul Judeţean Galaţi: A venit controlul de la Corpul de Control al Minsterului Sănătăţii. Doamna medic veterinar stătea într-un cabinet la Direcţia de Sănătate, ne-a chemat la raport fumând ţigară după ţigară, fără niciun fel de protecţie, da? Şi au pretenţia de la noi să purtăm echipamente de protecţie corespunzător.

Ministrul Sănătăţii respinge acuzaţiile. Spune că anchetele au fost corecte. Înaintează însă un scenariu sumbru pentru Galaţi. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Poate deveni noua Suceava dacă nu luăm niște măsuri. Trebuie să intervenim mai în forță.

Probleme mari sunt şi în Gorj. La spitalul din Târgu Jiu, pacienţii suspecţi de Covid au ajuns să aştepte cu orele până să li se găsească un pat. Aşa că un hotel de patru stele va fi transformat în secție externă a spitalului. 

Hotelul numără 40 de camere. În total, 80 de locuri. Și fiecare cameră este dotată cu mobilier nou și toate utilitățile. 

Locurile din spitale nu sunt singura problemă. Ne lipsesc şi medicii. Ministrul Sănătăţii le cere doctorilor să accepte detaşarea voluntară. În caz contrar, vor fi detaşaţi fără acordul lor pentru 30 de zile. 

Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă susţine într-un comunicat că medicii se opun detaşării la Spitalul Victor Babeş din Capitală, unde spun ei, şefa de la ATI ar fi un medic specializat în boli infecţioase, nu în terapie intensivă, cum spune legea. Ministrul Sănătăţii a anunţat că va trimite Corpul de Control la Victor Babeş. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Ministrul Sănătății vrea evaluări la toate Direcțiile de Sănătate Publică, din cauza mai multor nereguli semnalate