Antena Meniu Search
x

Moartea unui bărbat din Dornești, infectat cu noul coronavirus, scoate la iveală lacunele din sistemul sanitar (Video)

Situaţie tragicomică în Suceava. Ancheta morţii unui bolnav de COVID-19 a fost lăsată pe mâna unui inspector DSP euforic. Bărbatul a mers acasă la rudele victimei, dar în loc să le izoleze, aşa cum este normal, le-a sfătuit să scrie pe hârtie ce simt. Asta deşi oamenii au umblat trei zile prin tot satul, după ce şi-au îngropat mortul. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 31.08.2020, 20:37

Vezi și
  • Bărbatul mort de coronavirus avea 59 de ani.
  • Inspectorul care trebuia să facă ancheta epidemiologică a fost amendat pentru că nu purta mască și nu a respectat distanțarea.

" - Vino cu mine la Primărie şi spune-ţi durerea.

- Care e procedura? Ce urmează să se întâmple?

- Urmează să dea o declaraţie doamna despre ceea ce simte ea", aşa arată o anchetă epidemiologică în locul care, până de curând, a fost Lombardia României. 

Inspectorul DSP trimis acasă la familia unui bărbat decedat de COVID 19 pare uşor confuz. 

" - Ăla-i telefonul meu, domnu' doctor. Domnu'.

- Scuză-mă.

- Atâta mai am de la tatăl meu, telefonul ăsta.

- Scuză-mă, scuză-mă. Te rog frumos, ăsta-i al meu", aşa începe investigaţia inspectorului sanitar trimis pe teren. 

Cazul ar fi trebuit să fie simplu şi clar. Un bărbat de 59 de ani, din satul Dorneşti, a murit de coronavirus, la jumătate de oră după ce a ajuns acasă, externat la cerere. 

A fost înmormântat de familie în urmă cu trei zile, iar de atunci rudele s-au plimbat prin sat, pe la Primărie, pe la Dispensar. Asta deşi legea prevede că trebuie izolate imediat. Inspectorul DSP ştie teoria. Practica, însă.

Inspector DSP: În cazul acesta, ar trebui fiecare persoană să fie conştientă să poarte mască, să fie conştientă că trebuie să ţină distanţa respectivă şi să se dezinfecteze pe mâini. 

Reporter Observator: Dumneavoastră de ce nu purtaţi masca, în condiţiile în care staţi de vorbă cu nişte posibili contacţi ai unui bolnav cu coronavirus? 

Inspector DSP: Doamna mea, v-am aprobat ca să fim. Părerea mea personală. Pur şi simplu ar trebui, inclusiv de la 1 septembrie, să nu se deschidă cârciumele. 

În faţa echipajului de poliţie, inspectorul a recunoscut că a băut, în mod excepţional. Întâmplarea naşte o întrebare: câte anchete au fost făcute la fel de împleticit? 

Reporter Observator: Aţi consumat alcool azi? 

Inspector DSP: Nu. Şi care îţi e problema? Vreţi să mă filmaţi? Vreţi să vă stric şi camera? 

Dinu Sădean, director DSP Suceava: El a mai avut mici devieri comportamentale pe această temă. I s-au tăiat nişte zile când a lipsit nemotivat, dar acum vom lua o măsură mai drastică. Ne gândim ori la o retrogradare pe 60 de zile sau să îl penalizăm pe trei luni de zile cu 10% din salariu şi ultima soluţie e desfacerea contractului de muncă. 

Moartea bărbatului din Dorneşti a scos la iveală toate fisurile din lege şi sistem. 

Mihaela Coroamă, medic Spitalul Municipal Rădăuți: Am fost obligată să-l externez în ciuda tuturor insistențelor şi ale noastre și ale familiei de a rămâne în spital.

Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal Rădăuți: Solicitarea pacientului a fost semnată în prezența a doi martori. Rigorile legii sunt cele care au condus la această situație care nu a putut fi evitată. 

În cele din urmă, medicii de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municpial din Rădăuți au fost nevoiți să solicite ambulanța autospecială care l-a preluat pe bolnav și l-a transportat la domicliul său din localitatea Dornești.

După deces, timp de trei zile, DSP nu a făcut nimic. Deşi rudele recunosc că nu au respectat niciun protocol. 

Inspectorul Direcţiei de Sănătate Publică, care a anchetat cazul în stare uşor euforică, a fost amendat cu 2500 de lei pentru nerespectarea distanței și pentru că nu purta mască de protecție. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Moartea unui bărbat din Dornești, infectat cu noul coronavirus, scoate la iveală lacunele din sistemul sanitar (Video)