Antena Meniu Search
x

Video MoBU 2024, cel mai mare târg de artă contemporană din Europa Centrală şi de Est. Unde puteţi admira lucrările a 170 de artişti din toată lumea

Un tablou de 3 milioane de euro, un fost cântăreţ de hip-hop devenit artist plastic şi o colecţie de opere semnate de un pictor daltonist. Sunt surprizele pe care le găsiţi zilele acestea la cel mai mare târg de artă contemporană din Europa Centrală şi de Est. Se întâmplă în Bucureşti, unde puteţi admira lucrările a 170 de artişti din toată lumea.   

Ana Maria Gheorghe
de Ana Maria Gheorghe

la 30.05.2024 , 22:45

Culoare, lumini şi umbre, mister şi emoţie. 22.000 de metri pătraţi în care treci dintr-un univers în altul, printre picturi, scupturi, instalaţii spectaculoase şi proiecţii video. Aşa arată, timp de 5 zile, pavilionul central de la Romexpo. 

Anul acesta la MoBU găsim artă sub toate formele ei

"Sunt în jur de 170 de artişti, 51 de standuri participante, există atât galerii de artă contemporană, standuri cu artişti, evenimente, sunt evenimente pe tot parcursul acestor 5 zile", spune Demetra Arapu, director MoBU.

Vezi și

Şi dacă vreo operă vă face cu ochiul, o puteţi lua acasă. Însă trebuie să pregătiţi un buget generos. 

Pe acelaşi subiect

Cine spune că nu se poate trăi din artă, încă nu a ajuns la această expoziţie, unde regăsiţi opere de artă ce pornesc de la câteva sute de euro şi ajung şi la câteva sute de mii de euro. 

Şi chiar la milioane de euro. Cea mai scumpă operă de la târg tocmai e dezvelită. Se numeşte Metapictura şi e semnată de un român originar din Braşov. 

"Valoarea ei este de 3 milioane de euro, după cum puteţi vedea şi pe eticheta ataşată. Metapictura fiind cea mai importantă lucrare a artistului gabriel stan, la care a lucrat timp de 7 ani", a menţionat Constantin Matei, manager al artistului Gabriel Stan. 

Faceţi cunoştinţă şi cu un artist pe care cu siguranţă îl ştiţi de pe scenă. Unchiu Sapro, fost cântăreţ de hip-hop, fondator al formaţiei Moromeţii, în prezent pictor cu normă întreagă. În lucrările lui, foloseşte resturi de piele, sticlă, ziare sau pietre. 

Artiştii din noua generaţie au atras toate privirile la târgul din Capitală. La numai 20 de ani, David Poduţ a vândut deja mai multe lucrări cu peste 2000 de euro. 

În spatele fiecărei lucrări se ascunde o poveste

Poate pare greu de crezut, dar pictorul care semnează aceste opere nu vede culorile ca restul oamenilor. Eugen Raportoru este daltonist şi unul dintre cei mai apreciaţi artişti români din întreaga lume. 

A expus la Academia Regală de Arte din Londra, dar şi în Vatican, sub egida UNESCO. De fapt, mulţi dintre artiştii români au fost recunoscuţi mai întâi peste graniţe. 

Sunt câteva opere de artă aici care pur şi simpu nu au nevoie de descriere. 

Aşa cum sunt, de exemplu, şi sculpturile inconfundabilie semnate de Ioan Nemţoi. I se spune "Brâncuşi al sticlei" pentru felul în care creează artă trecută prin foc. Îi puteţi admira operele până duminică, în Bucureşti. Intrarea e liberă, iar bucuria - garantată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Evenimente » MoBU 2024, cel mai mare târg de artă contemporană din Europa Centrală şi de Est. Unde puteţi admira lucrările a 170 de artişti din toată lumea