Modelul de Boeing prăbuşit în Indonezia, comandat şi în România. Autorităţile de la Jakarta verifică întreaga flotă de avioane
Luni dimineaţă, un avion 737-MAX 8 aparţinând companiei low-cost indonziene Lion Air, care avea la bord 189 de persoane, s-a prăbuşit în mare la câteva minute după decolarea de pe Aeroportul Internaţional din Jakarta.
Luni dimineaţă, un avion 737-MAX 8 aparţinând companiei low-cost indonziene Lion Air, care avea la bord 189 de persoane, s-a prăbuşit în mare la câteva minute după decolarea de pe Aeroportul Internaţional din Jakarta.
În tragedie au murit 2 piloţi, 5 însoţitori de zbor şi 182 de pasageri, printre care trei copii mici.
Avionul decolase la ora locală 6.20 şi ar fi trebuit să ajungă la destinaţie într-o oră. La scurt timp de la decolare, însă, pilotul a raportat probleme tehnice şi a cerut să se întoarcă la Jakarta. După 13 minute a pierdut legătura cu turnul de control, iar avionul s-a prăbuşit la 15 kilometri nord, în largul insulei Java. Epava se afla pe fundul mării, la o adâncime de 30 - 40 de metri.
Cauzele prăbuşirii, un mister
Cutia neagră a avionului prăbuşit în Indonezia, care a înregistrat datele de zbor ale aeronavei, urmează să fie recuperată.
Acestea ar trebui să furnizeze un răspuns la întrebarea: ce a dus la prăbuşirea avionului, la nici 13 minute după decolare? Până la această oră, însă, nu se cunosc motivele prăbuşirii avionului, compania aeriană precizând că era vorba despre un aparat de zbor nou.
Președintele Indoneziei, Joko Widodo, s-a alăturat echipelor de căutare şi salvare, în portul Tanjung Priok, unde au fost aduse bucăți din avion şi lucruri ce au aparținut pasagerilor, recuperate de la locul producerii tragediei, relatează CNN.
Astăzi, la o zi de la tragicul accident, Indonezia a cerut verificarea întregii flote de avioane Boeing 737-MAX 8.
Modelul prăbuşit în Indonezia, comandat şi în România
Boeing a anunţat modelul 737-MAX 8, în urmă cu 7 ani. De atunci, zeci de companii aeriene din toată lumea au comandat mii de astfel de aeronave. Printre ele, şi două companii din România: Tarom şi Blue Air.
Tarom a compandat în iulie 2018 cinci avioane noi Boeing 737-MAX 8, iar Blue Air a semnat pentru şase aeronave de acest tip, care vor fi livrate în 2019.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰