Live-ul pe Facebook la volan ucide din nou. Doi morţi, şoferul era cu ochii în telefon (Video)
Live-ul pe Facebook a mai ucis doi oameni pe şosele. În Vrancea. Doi tineri de 16 şi 19 ani au murit aseară pentru că şoferul era atent la telefon, nu la drum.
Live-ul pe Facebook a mai ucis doi oameni pe şosele. În Vrancea. Doi tineri de 16 şi 19 ani au murit aseară pentru că şoferul era atent la telefon, nu la drum. Maşina a intrat cu viteză într-un pod din beton. Doar şoferul şi un pasager au supravieţuit.
Live-ul a început pe marginea drumului. Doar doi tineri şi-au pus centurile de siguranţă. Telefonul a fost aşezat în suport. Însă a captat cu totul atenţia şoferului care, după 93 de secunde, a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un pod.
Doar cei care purtau centură au supravieţuit - şoferul şi pasagerul. Prietenii lor, din spate, au fost găsiţi de medici inconştienţi.
Marinela Preda, serviciul de ambulanţă Vrancea: "Un pacient era în stop cardiorespirator. Iar unul dintre ei era inconştient şi apoi a intrat şi el în stop cardiorespirator şi ulterior au murit. Ambii băieţi au murit."
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
Aveau 16 şi 19 ani. În acest caz, s-a deschis o anchetă. Şi un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Cătălin Stegărescu, comisar şef: "Aceştia aveau alte preocupări. Respectiv foloseau telefoanele mobile în timp ce se aflau în habitaclul autovehiculului."
Preocupări care nu vor constitui o probă la dosar. În România, filmările neomologate nu sunt luate în considerare în instanţă, decât la nivel consultativ. Pentru că în legislaţia noastră rutieră, live-ul pe Facebook nu este interzis.
Fapta poate fi sancţionată doar ca "folosire a telefonului mobil la volan, fără sistemele permise de lege." Mâini libere sau car-kit.
România a ajuns la 13 morţi, în direct. 13 oameni care au pierit în văzut familiilor, prietenilor şi al celor cu un cont de Facebook.
Gabriel Diaconu, psihiatru: "Capcana tehnologică a mers până acolo unde oamenii sunt încurajaţi să transmită în timp real ceea ce se întâmplă în vieţile lor. Numărul celor care te văd îţi dă instantaneu o formă de feedback. Dintr-o dată, de unde au fost nevăzuţi şi au un complex de inadecvare că au fost nevăzuţi, să iasă, ca la telejurnal şi să arate că pot să capteze atenţia lumii."
Pe 22 mai 2018, un alt accident a captat atenţia lumii. 9 oameni au murit atunci, în direct, pe o şosea din Ungaria. În urmă cu trei săptămâni, tot în 90 de secunde, alţi doi tineri au murit, nevinovaţi. Şoferul era în live pe Facebook.
Un experiment simplu, făcut în mod controlat, pe un circuit, arată cât timp pierdem şoseaua din vedere atunci când nu suntem atenţi doar câteva secunde.
40 de metri în 4 secunde, cu o viteză de 40 de kilometri pe oră. La o viteză de 90 de kilometri pe oră, în acelaşi timp, parcurgem 100 de metri.
Sorin Bădică, instructor de conducere defensivă: "În momentul în care eu îmi schimb privirea către tine sau către telefon, în faţa mea poate că este un zid."
Sau un om. Sau o altă maşină.
Observator, în parteneriat cu Poliţia Română, a iniţiat un demers pentru viaţă! O petiţie în care cerem blocarea live-urilor pe Facebook atunci când ele sunt raportate sau când sunt făcute în timpul mersului.
Am strâns peste 32 de mii de semnături şi am trimis-o, alături de o scrisoare oficială, către fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Grecia şi Franţa au modificat, anul acesta, legislaţia rutieră.
În toate aceste ţări, utilizarea telefonului mobil la volan este sancţionată cu suspendarea dreptului de a conduce.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰