Antena Meniu Search
x

Video Motivul pentru care milioane de meduze au invadat ţărmul Mării Negre. Pescarii oftează şi visează să le fi vândut în loc de peşte

Valuri de meduze în porturile de la Marea Neagră, în căutare de apă caldă şi mâncare. Peisajul e unul spectaculos pentru poze, dar nu şi pentru pescari, care se plâng că, în loc de peşte, le-au căzut în plasă tone de meduze. 

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 04.10.2023, 21:22

Vezi și

"Zici că e câmp de meduze!" Muncă grea pentru pescari. În loc de peşte, s-au trezit în plase cu milioane de meduze, adunate într-un covor alb, imediat sub luciul apei. 

Sute de meduze, în Marea Neagră

"Este perioada de migraţie, aşa că meduzele se strâng în locurile în care apa este mai caldă, lângă plasele cu peşti sau lângă diguri", transmite Cristina Niţă, reporter Observator.

Turiştii nu sunt deranjaţi de ele. Doar câteva ajung la mal. Cele mai multe meduze plutesc în dreptul portului Agigea, la un kilometru de ţărm, acolo unde pescarii au plasele întinse. "Acum am scos până în 100 de kg, adică foarte puţin pentru noi. Meduze, tone. Dacă s-ar fi vândut meduza, cred că ar fi fost mai ok pentru mine", spune Matei Datcu, pescar. 

Pe acelaşi subiect

"Cam de doi, trei ani întâlnim aceste meduze foarte mari, nişte dimensiuni ciudate. Am tot întrebat la Institutul de Cercetări Marine, încă mai aşteptăm răspunsul", a precizat Laurenţiu Mirea, preşedintele Organizaţiei de Pescari de la Marea Neagră.

De ce au ajuns meduzele pe litoral

Vietăţile gelatinoase sunt aduse de curenţii puternici, iar biologii spun că fenomenul este normal. Mai mult decât atât, indică faptul că marea nu este poluată. 

"Anul acesta a fost o oarecare întârziere generată de apele reci din august şi meduzele, în consecinţă, au găsit mai puţine condiţii de dezvoltare", explică Adrian Bîlbă, biolog Eco Dobrogea.

"Nu este o specie periculoasă absolut deloc. Se poate manevra cu uşurinţă. Doar să nu atingă ochii sau alte părţi sensibile ale corpului uman. Apare o uşoară iritaţie, dar nu mai periculoasă decât o urzică", spune Adrian Teacă, biolog.

Meduza nemuritoare: poate trăi veşnic

În funcţie de specie, meduzele pot trăi de la câteva ore până la câţiva ani. Un caz aparte îl reprezintă meduza nemuritoare care se găseşte în Marea Mediterană și în apele Japoniei. Dacă nu intervin prădătorii, specia care se regenerează poate trăi veşnic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Motivul pentru care milioane de meduze au invadat ţărmul Mării Negre. Pescarii oftează şi visează să le fi vândut în loc de peşte