Antena Meniu Search
x

Moulin Rouge, regina divertismentului! Povestea celui mai cunoscut CABARET din lume!

Într-o seară de 6 octombrie 1889, se deschideau porţile celui care avea să devină cel mai cunoscut cabaret din întreaga lume!

de Diana Juncu

la 06.10.2014, 12:51

Într-o seară de 6 octombrie 1889, se deschideau porţile celui care avea să devină cel mai cunoscut cabaret din întreaga lume!

Construită de Joseph Oller, moara a fost pictată în roşu aprins, într-un colţ perfect al Parisului! Amplasată lângă Montmartre, Moulin Rouge a revoluţionat conceptul music-hall-ului prin spectacole impresionante.

Can-can-ul, dansul atracţie!

Primul program artistic susţinut la Moulin Rouge a fost cunoscutul dans franţuzesc can-can, pe ale cărui ritmuri alerte cele mai talentate femei, costumate în rochii roşii, cu volane splendide, îşi sincronizau mişcările în cele mai mici detalii.

Cabaretul devenise astfel distracţia favorită a majorităţii, astfel ca de-a lungul timpului lista numelor celebre care i-au călcat pragul s-a mărit considerabil, popularitatea show-ului depăşind rapid graniţele Franţei. Artişti că Josephine Baker, Frank Sinatra, Yvette Guilbert, Jane Avril sau Edith Piaf au făcut senzaţie pe celebra scenă.

Înainte de Primul Război Mondial, Moulin Rouge devenise un adevărat templu al operetei. Muzica lui Offenbach însoţea adesea evenimentele, iar publicul era în extaz la apariţia deja cunoscutelor 'Voluptata', 'La Feuille de Vigne', 'Le Reve d'Egypte', 'Tais-toi tu m'affoles'...

Nu oricine putea să ajungă pe scena Moulin Rouge. Dansatoarele, numite Doriss Girls, aveau cel puţin 1.75 metri înălţime şi desigur, experte în dans clasic.

Mistinguett, tânăra care avea să devină cea mai cunoscută dansatoare din lume!

Mistinguett este însă numele care a rezonat puternic în cadrul marelui show. În 1907, artista şi-a făcut debutul la Montmartre cu spectacolul 'La Revue de la Femme', fiind totodată iniţiatoarea valsului 'Chaloupee'. Talentul său a obţinut reacţii neaşteptate din partea publicului, asigurându-i statutul de star.

Aceasta este considerată cel mai bine plătit artist din întreaga lume, asigurându-şi picioarele, în anul 1919 cu 500.000 de franci, o sumă uimitoare pentru vremea respectivă!

Al Doilea Război Mondial, un declin asigurat!

În 1939, a început o perioadă de declin, care a durat până în 1951, iar în acest timp plecarea lui Mistinguett a făcut ca spectacolul să îşi piardă savoarea. După cel de-Al Doilea Război Mondial însă Moulin Rouge a revenit mai puternic şi mai interesant ca niciodată, prin implicarea lui Georges France, fondatorul clubului Balajo.

Şi astăzi, un motto sugestiv introduce pasionaţii în atmosfera specială a cabaretului: "Never fall în love with a woman who sells herself, it always end bad".

Moulin Rouge a obţinut apreciere la nivel mondial şi este singurul spectacol căruia i s-a dedicat un musical celebru - "The Red Windmill", cu Nicole Kidman şi Ewan McGregor.

Astăzi, după 125 de ani, în schimbul unui bilet în valoare de aproximativ 87 de euro pentru o persoană la show-ul nocturn, cortina Moulin Rouge dezvăluie spectacole magnifice...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Moulin Rouge, regina divertismentului! Povestea celui mai cunoscut CABARET din lume!