Antena Meniu Search
x

Video Munca fermierilor, distrusă de ploile abundente. Culturile de porumb, rapiţă şi orz, cele mai afectate: "Eu speram la 8, 9 tone pe hectar!"

Trăim vara extremelor! După o zi cu 32 de grade Celsius, azi-dimineaţă abia au fost 15 la Bucureşti, iar în Moldova s-a înregistrat cea mai rece zi de 12 iunie din ultimii 60 de ani. În altă ordine de idei, recoltele din estul ţării sunt ameninţate de secetă, în vreme ce în vest, porumbul nu se mai vede de sub apă din cauza ploilor care nu mai contenesc.

de Redactia Observator

la 13.06.2023, 19:53

Vezi și

Diana Speretoiu, reporter Observator: La 12 ore de la ploaia torenţială foarte multe gospodării încă sunt inundate în localitatea Bengeşti-Ciocadia, cum este şi acest spaţiu de joacă din faţa şcolii primare din localitate unde apa ajunge cu uşurinţă la 30-40 de centimetri. 

În Gorj a turnat cu găleata. Vijelia a adus peste 90 de litri de apă pe metrul pătrat. Într-o comuna din Dolj, mai multe animale au rămas captive într-un adăpost. Voluntarii au intervenit şi le-au salvat la timp din calea puhoaielor. 

În Alba, apele nu s-au retras nici la două zile după ce o viitură de poroporţii a lovit o localitate din apropiere de Alba Iulia. Pe feţele localnicilor, prinşi în mijlocul apelor, se citeşte neputinţa. Doi copii privesc din faţa porţii cum puhoaiele le-au înghiţit strada, singurul lor loc de joacă. 

Ploile neobişnuit de abundente au adus necazuri şi pentru fermieri

Pe acelaşi subiect

Ploile neobişnuit de abundente au adus necazuri şi pentru fermieri, în Mehedinţi şi Gorj. În loc să se pregătească să intre cu combinele pe câmp, pregătesc bilanţuri cu minus. Cele mai afectate sunt culturile de porumb, rapiţă şi orz.

Agricultor: Frunza nu ar fi trebui să fie aşa, ar fi trebuit să fie sănătoasă! E rugină, o boală care s-a instalat. Aici eu speram la 8, 9 tone pe hectar! 

Cristina Oprea, reporter Observator: Anul trecut, la această dată, orzul era deja recoltat, iar începând cu data de 18 Iunie fermierii din Mehedinţi se pregăteau sa culeagă grâul. Anul acesta abia putem intra cu piciorul pe terenuri înainte de a ne afunda în mocirlă.

Recoltele din jumătate de est a ţării sunt ameninţate de secetă

În acest timp, recoltele din jumătate de est a ţării sunt ameninţate de secetă. Locuitorii din Moldova şi Bucovina au simţit şi ei asprimea unei veri la extreme. Acolo a fost ieri cea mai friguroasă zi de 12 iunie din ultimii 60 de ani. Temperaturile au ajuns cu greu ziua la 13 grade Celsius - valoare care ar fi trebuit să fie înregistrată noaptea. 

Aerul rece venit din nordul Europei a ajuns şi în sudul ţării. La Bucureşti, temperatura a scăzut cu şapte grade Celsius în 48 de ore, iar dimineaţă a fost chiar frig. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Munca fermierilor, distrusă de ploile abundente. Culturile de porumb, rapiţă şi orz, cele mai afectate: "Eu speram la 8, 9 tone pe hectar!"