Antena Meniu Search
x

Nadia Murad, prima femeie care a demascat atrocitățile ISIS, premiată la Timișoara. La 21 de ani fost răpită și vândută ca sclavă sexuală

Prima femeia care a avut tăria de caracter să demaşte atrocităţile comise de autointitulatul ISIS a sosit în România. Laureată a Premiului Nobel pentru Pace, în anul 2018, Nadia Murad a devenit cel mai nou membru al comunităţii academice din Timişoara. Irakianka a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest.   

de Redactia Observator

la 24.11.2023, 08:24

Vezi și

Nadia Murad a primit titlul Doctor Honoris Causa în aplauzele unei săli pline de oameni. Născută în 1993, într-un sat din nordul Irakului, în comunitatea yazidă, Nadia Murad are o poveste tulburătoare în spate. În 2014, când gruparea teroristă ISIS i-a invadat satul, a fost martora unor atrocităţi inimaginabile, inclusiv la uciderea familei ei. Avea doar 21 de ani când a fost răpită şi vândută ca sclavă sexuală.

"Mii de bărbaţi yazidi au fost ucişi, iar mii de femei şi fete au fost luate în captivitate şi vândute ca sabbaya sau sclave. Am fost supuse la violenţe sexuale menite să ne distrugă atât trupurile, cât şi comunităţile noastre", mărturisește Nadia Murad, Laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Nadia a avut norocul să scape din infern. Putea să se retragă într-un loc sigur, însă a ales să înceapă o călătorie impresionantă prin întreaga lume. "În ultimii nouă ani mi-am făcut misiunea de a spune lumii ce ni s-a întâmplat şi de a milita la nivel global pentru dreptate pentru supravieţuitorii acestor atrocităţi", spune Nadia Murad.

”Doamna Murat este în prezent Ambasador al Bunăvoinţei pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Pesoane. Şi este vocea multor celor care se simt oprimaţi”, explică rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Din 2016 este ambasadoare ONU, iar în acelaşi an a fost şi nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, pe care l-a câştigat după doi ani. "Este o mare onoare să fiu premiată cu acestă distincţie valoroasă. Am muncit neîntrerupt să ajut victimele violenţei sexuale, dar şi să fiu o voce a tuturor femeilor care au fost supuse violenţei de orice natură", afirmă Nadia Murad.

La 30 de ani, Nadia Murad continuă să fie singura femeie din lume care a avut tăria de caracter să demaşte atrocităţile comise de autointitulatul Stat Islamic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Nadia Murad, prima femeie care a demascat atrocitățile ISIS, premiată la Timișoara. La 21 de ani fost răpită și vândută ca sclavă sexuală