Antena Meniu Search
x

Nămolul de Techirghiol, falsificat de escroci și vândut turiștilor la suprapreț

Escrocii au ajuns să falsifice nămol! La Techirghiol, celebra staţiune de tratamente balneare, vânzătorii ambulanţi fac afaceri ilegale cu nămolul supranumit "aurul negru". Pun în sticle de plastic o soluţie diluată, pe care o vând apoi la suprapreţ.

de Redactia Observator

la 26.06.2019, 23:16

Vezi și

Escrocii au ajuns să falsifice nămol! La Techirghiol, celebra staţiune de tratamente balneare, vânzătorii ambulanţi fac afaceri ilegale cu nămolul supranumit "aurul negru". Pun în sticle de plastic o soluţie diluată, pe care o vând apoi la suprapreţ. Puţini turişti ştiu că nămolul de la Techirghiol e protejat prin lege. Riscăm să pierdem ce ne-a oferit natura, dacă nu exploatăm cum trebuie comoara din adâncuri, avertizează specialiştii. 

Plaja din Eforie Nord. Vânzătorii de pe margine jură că marfa lor este de cea mai bună calitate, direct de la sursă. 

Nămolul din Lacul Techirghiol, o sursă de sănătate pentru atâtea generaţii de pacienţi, a fost înregistrat în toamna anului trecut la OSIM. Ceea ce înseamnă că nimeni nu-l poate vinde fără acordul Complexului balnear de la Techirghiol.

Diferenţele sunt uşor de sesizat. Dacă cel vândut de comercianţii ambulanţi este lichid şi miroase mai mult a mâl, nămolul terapeutic are o textură untoasă şi miros de sulf. 

De fapt, adevăratul "aur negru" recunoscut în toată Europa se scoate din mijlocul lacului ce se întinde pe aproape 100 de hectare. Stratul său nu depăşeşte 60 de centimetri. În prezent, singurii care extrag nămolul sunt cei de la Complexul balnear Techirghiol. De aici îl distribuie apoi în toate centrele de pe litoral.

Un adevărat brand românesc, Techirghiolul aduce în fiecare an în zonă aproape 15.000 de turişti, dintre care jumătate sunt străini. Împachetările cu nămol sunt însă cu adevărat eficiente când sunt însoţite de proceduri medicale. 

80% din nămolul folosit ajunge, din nou, în lac, şi durează 30 de ani să-şi recapete proprietăţile de care ne bucurăm astăzi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Nămolul de Techirghiol, falsificat de escroci și vândut turiștilor la suprapreț