Nămolul de Techirghiol, falsificat de escroci și vândut turiștilor la suprapreț
Escrocii au ajuns să falsifice nămol! La Techirghiol, celebra staţiune de tratamente balneare, vânzătorii ambulanţi fac afaceri ilegale cu nămolul supranumit "aurul negru". Pun în sticle de plastic o soluţie diluată, pe care o vând apoi la suprapreţ.
Escrocii au ajuns să falsifice nămol! La Techirghiol, celebra staţiune de tratamente balneare, vânzătorii ambulanţi fac afaceri ilegale cu nămolul supranumit "aurul negru". Pun în sticle de plastic o soluţie diluată, pe care o vând apoi la suprapreţ. Puţini turişti ştiu că nămolul de la Techirghiol e protejat prin lege. Riscăm să pierdem ce ne-a oferit natura, dacă nu exploatăm cum trebuie comoara din adâncuri, avertizează specialiştii.
Plaja din Eforie Nord. Vânzătorii de pe margine jură că marfa lor este de cea mai bună calitate, direct de la sursă.
Nămolul din Lacul Techirghiol, o sursă de sănătate pentru atâtea generaţii de pacienţi, a fost înregistrat în toamna anului trecut la OSIM. Ceea ce înseamnă că nimeni nu-l poate vinde fără acordul Complexului balnear de la Techirghiol.
Diferenţele sunt uşor de sesizat. Dacă cel vândut de comercianţii ambulanţi este lichid şi miroase mai mult a mâl, nămolul terapeutic are o textură untoasă şi miros de sulf.
- Intervenţie Salvamont Maramureş pentru căutarea unui tânăr de 22 de ani epileptic, plecat de acasă în pădure....
- Bucureştiul ar putea avea o reţea de trenuri de mare viteză care să lege România de restul Europei. Când ar...
- Amenzi de peste 160.000 lei în Gara de Nord după controalele ANPC
- Andrew Tate vrea în continuare să ajungă premier al Marii Britanii: "Cred că pot candida și câștiga"
- Andrew Tate: Internetul este mai liber datorită lui Donald Trump şi Elon Musk
De fapt, adevăratul "aur negru" recunoscut în toată Europa se scoate din mijlocul lacului ce se întinde pe aproape 100 de hectare. Stratul său nu depăşeşte 60 de centimetri. În prezent, singurii care extrag nămolul sunt cei de la Complexul balnear Techirghiol. De aici îl distribuie apoi în toate centrele de pe litoral.
Un adevărat brand românesc, Techirghiolul aduce în fiecare an în zonă aproape 15.000 de turişti, dintre care jumătate sunt străini. Împachetările cu nămol sunt însă cu adevărat eficiente când sunt însoţite de proceduri medicale.
80% din nămolul folosit ajunge, din nou, în lac, şi durează 30 de ani să-şi recapete proprietăţile de care ne bucurăm astăzi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰