Video Navă militară construită la Galaţi îşi primeşte botezul în Olanda. În România, marina noastră defilează cu nave vechi de 40 de ani
Trăim un paradox. Avem una dintre cele mai slab dotate flote militare din NATO, dar construim nave de război pentru alţii. Şantierul de la Galaţi are contracte pentru a proiecta şi a livra fregate pentru Olanda, Belgia şi Germania. Asta în timp ce marina noastră defilează cu nave vechi de 40 de ani. Chiar astăzi, una dintre navele construite la Galaţi este lansată la apă, în Olanda.
Suntem în Vlissingen, în zona de sud a Olandei, un oraş-port cunoscut în Ţările de Jos pentru şantierele navale. Nava militară Den Helder a fost construită la Galaţi şi astăzi îşi primeşte botezul din partea familiei regale olandeze şi va intra în flota marinei militare din Ţările de Jos.
Nava militară Den Helder îşi primeşte botezul
Un vapor uriaş cât două stadioane de fotbal, 180 de metri, proiectat pentru a furniza combustibil, muniţie, apă, alimente şi piese de schimb altor nave.
Den Helder are capacitatea de a opera la nivel global, inclusiv în zone cu ameninţări ridicate. Construcţia navei a durat patru ani, în noiembrie anul trecut a fost gata, a fost adusă să fie echipată la Vlissingen, iar acum e gata de misiuni.
- NATO ar vrea să extindă sistemul de conducte de combustibil din Germania, până în Polonia și Cehia, în caz de...
- Ministrul de Externe, despre trupe de pace româneşti în Ucraina: "Există o rezervă"
- Emill Hurezeanu susține că SUA nu va retrage trupele militare din România: "Se menţin şi chiar îşi vor spori...
- Reacţia Kremlinului, întrebat dacă Rusia a cerut la Riad retragerea trupelor NATO din România
- Crin Antonescu, după negocierile SUA-Rusia: "O țară nu se apără cu mâinile-n sân. Trebuie să ieșim din...
Energia pe care o produc motoarele este suficientă pentru a alimenta un oraş precum Galaţi. Tot acolo, începe din vară construcţia a patru fregate pentru Belgia şi Olanda. Tot acolo, se face proiectarea pentru patru fregate destinate Germaniei. Şi la Giurgiu la un alt şantier se construiesc nave de război dar pentru alte ţări.
În tot acest timp, România operează fregate vechi de peste 40 de ani. Au mai fost modernizate cu armament, echipamente radar şi transmisiuni, dar structura, motoare, tunurile principale sunt depăşite tehnic şi moral. Anul acesta sunt promisiuni că vor fi cumpărate două nave noi de patrulare, însă totul este la nivel de documente. Navele ar trebui construite tot la Galaţi.
La bord va urca Amalia, moştenitoarea tronului olandez, care va sparge sticla de şampanie de prova navei pentru a-i aduce noroc. La ceremonie va participa şi ambasadorul României în Olanda.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰