Antena Meniu Search
x

Video "Ne trezim foarte des cu zguduială". Reacţia oamenilor din Grindu, după ce o nouă dronă a căzut la noi. Ameninţarea directă a Rusiei pentru România

Război în Ucraina. O nouă dronă folosită de ruşi în atacurile asupra Ucrainei s-a prăbuşit pe teritoriul României. Aparatul a căzut lângă localitatea tulceană Grindu. Forţele aeriene au ridicat aeronavele F-16 şi Eurofighter pentru a survola zona de frontieră. Între timp, Rusia sporeşte ameninţările: România va fi considerată stat agresor, dacă avioanele F-16 folosite de Ucraina  vor pleca în misiune de pe teritorul nostru.

de Redactia Observator

la 15.12.2023, 08:31

Vezi și

Prăbuşirea dronei a venit după bombardamentele ruşilor în porturile ucrainene Izmail şi Reni. Potrivit MApN, aparatul a căzut la 4 kilometri de localitatea tulceană Grindu, într-o zonă nelocuită. De fapt, locul prăbuşirii este la peste 7 kilometri în aval de Grindu, vizavi de Reni. În urmă, a rămas un crater de un metru şi jumătate. Drona a fost recuperată în ieri dimineaţă. "Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor", a declarat Constantin Spînu, director comunicare strategică MApN.

Oamenii din zonă trăiesc sub teroarea războiului de la graniţă

Oamenii din zonă trăiesc sub teroarea războiului de la graniţă. "S-a auzit ca şi cum s-ar fi trântit o tablă. O ceva, o pocneală foarte puternică s-a auzit. Ne trezim foarte des cu zguduială. Când a fost mai puternic, mi s-a clătinat şi patul", spune o femeie. Drona a fost detectată de radar când a intrat pe teritoriul românesc. Forţele Aeriene Române au ridicat avioane de tip F-16 şi Eurofighter Typhoon din bazele de la Feteşti şi Mihail Kogălniceanu. Iar oamenii din Galaţi şi Tulcea au primit mesaje Ro-Alert în care erau avertizaţi să se pună la adăpost.

"Sunt bătrâni, sunt bolnavi care, vă daţi seama, reacţia lui când aude Ro-Alert noaptea la 1-2-3 noaptea", a declarat Neculai Neagu, primarul localităţii Grindu. Este a cincea dronă recuperată de pe teritoriul României de la începutul luptelor lângă Dunăre. Trei au căzut până acum lângă localitatea Plauru, iar una s-a prăbuşit lângă o bază militară de lângă Nufăru. "Acum vreo zece zile, colegi de-ai mei, în jurul orei 01:30 noaptea, au auzit nişte zgomote de dronă. În aceeaşi seară, s-au auzit şi la Isaccea drone, dar acolo au fost şi explozii pe partea ucrainenilor. Lumea a intrat în panică, cei care au auzit acele drone", a declarat Gică Manolache, primar Văcăreni.

"Folosirea aerodromurilor din Polonia, România, Slovacia pentru lovituri asupra trupelor noastre din Ucraina va fi considerată drept o participare a acestor ţări la acţiunile militare asupra trupelor noastre din Ucraina", a declarat Konstantin Gavrilov, reprezentantul Rusiei la OSCE. "Rusia poate să aplice tipul de lovituri chirurgicale. Asta înseamnă lovirea bazelor aeriene de pe teritoriul statelor membre NATO care sunt utilizate pentru decolarea aeronavelor. Eu sunt convins că nu se va ajunge la aşa ceva", a declarat Virgil Bălăceanu, general în rezervă. Totuşi, reprezentanţii NATO avertizează că pericolul rusesc nu poate fi ignorat. "Dacă Putin câştigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea lui să nu se oprească acolo", a declarat Jens Stoltenberg, secretar general NATO.

Într-o conferinţă de presă, Vladimir Putin a vorbit despre drepturile Rusiei în zona Mării Negre. "Toată regiunea Mării Negre a fost cedată Rusiei, ca urmare a războaielor ruso-turce. Ce treabă are Ucraina cu asta? Crimeea şi toată regiunea Mării Negre nu au nicio legătură cu Ucraina. Odesa este de fapt un oraş rusesc", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. România şi-a asumat, momentan, doar instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, la baza aeriană de la Feteşti. După prăbuşirea dronei, şeful misiunii diplomatice a Federației Ruse a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Ne trezim foarte des cu zguduială". Reacţia oamenilor din Grindu, după ce o nouă dronă a căzut la noi. Ameninţarea directă a Rusiei pentru România