Antena Meniu Search
x

Condiții pentru pacienții asimptomatici care cer să fie externați din spital. Nelu Tătaru: „Răspund penal!”

Pacienții infectați cu coronavirus care cer să plece din spital, pe motiv că sunt asimptomatici ori cu simptome ușoare, se pot externa la cerere însă vor răspunde penal dacă vor fi implicați într-o anchetă epidemiologică.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 03.07.2020, 12:38

Condiții pentru pacienții asimptomatici care cer să fie externați din spital. Nelu Tătaru: „Răspund penal!”
Condiții pentru pacienții asimptomatici care cer să fie externați din spital. Nelu Tătaru: „Răspund penal!” - Profimedia Images/ imagine ilustrativă
  • Pacienții cu SARS-Cov-2 și asimptomatici se pot externa, la cerere, în lipsa unei legi privind obligativitatea internării şi a carantinării.
  • Codul Penal prevede însă tragerea la răspundere penală a celor acuzați de ”zădărnicirea combaterii bolilor”.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a subliniat că oamenilor trebuie să li se explice ce înseamnă izolarea și carantinarea, dar și ce presupune o boală transmisibilă.

"Evaluarea unui pacient se face de către medicul curant care are o asumare a externării. Se poate face externare la cerere, dacă și medicul consideră asta. Recomandarea de izolare trebuie să existe. Dacă pacientul își asumă externarea știindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologică îl implică, intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor”, a spus Nelu Tătaru.

”Atât timp cât vor respecta izolarea la domiciliu spunem că își poate asuma acea externare, dar, în condițiile în care nu respectă, pune în pericol pe cei din jur, familie sau nu”, a mai spus ministrul.

Nelu Tătaru a mai spus că autoritățile lucrează la un proiect de lege pentru a clarifica condițiile de carantină și izolare, în conformitate cu decizia CCR.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Condiții pentru pacienții asimptomatici care cer să fie externați din spital. Nelu Tătaru: „Răspund penal!”