Antena Meniu Search
x

Nelu Tătaru: Izolarea rămâne de bază, dincolo de decizia CCR. Prelungim starea de alertă dacă va fi nevoie

​Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, vineri, că rata de transmitere a noului coronavirus a ajuns la 1.4, de la 0.6 - 0.7 în urmă cu trei săptămâni, și că rămâne valabilă recomandarea izolării la domiciliu, „în pofida a tot ceea ce se discută”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 03.07.2020, 10:48

Ministrul Sănătății face declarații după o ședință în contextul crizei COVID-19
Ministrul Sănătății face declarații după o ședință în contextul crizei COVID-19 - Gov.ro
  • Ministrul Nelu Tătaru a subliniat că, în acest moment, în București există un număr scăzut de locuri la terapie intensivă.
  • Nelu Tătaru a anunțat că autoritățile lucrează la un proiect de lege privind izolarea și carantina, în conformitate cu decizia CCR.

Ministrul Nelu Tătaru a subliniat că, în acest moment, în București există un număr scăzut de locuri la terapie intensivă și că ”putem gestiona situația, dar haideți să respectăm regulile”.

”Dacă acum trei săptămâni aveam rata de transmitere 0.6 - 0.6, astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4. În pofica a tot ce se discută, izolarea ramane o regula de baza. Nu este doar pentru noi, ca MInister al Sănătății sau INSP. E pentru tot ce înseamnă familie, vârstnicii din jurul nostru. Pentru cei care primesc această recomandare de izolare, ramane, dincolo de decizia Curții Constituționale, acel articol din Codul Penal de zădărnicire a bolilor transmisibile”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a mai spus că autoritățile lucrează la un proiect de lege pentru a clarifica condițiile de carantină și izolare.

”Lucrăm la un proiect de lege și avem rugămintea ca toți factorii implicați, Parlament, opinie publică, să se implice activ pentru a gestiona această situație. Tot ce ține de carantină și izolare la domiciliu rămân ca recomandări. (...) Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicație vizavi de carantină, de izolare la domiciliu sau  explicații despre ce înseamnă carantină și izolare, de boala transmisibilă. Izolarea trebuie să continue iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare rămân de bază”, a mai spus Nelu Tătaru.

Tătaru le-a cerut românilor să respecte recomandările autorităților, pentru ca numărul de cazuri noi să înceapă să scadă din nou.

Măsurile de izolare sunt cele care au dat rezultatele pe care le-am avut”, a subliniat el.

Nelu Tătaru a subliniat că nu este exclus ca starea de alertă să fie prelungită, la nevoie, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

”În acest moment nu avem pericolul instituirii stării de urgență. Recomandările sunt ca populația și agenții economici să respecte regulile. Avem focare de COVID în toată țara”, a spus ministrul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Nelu Tătaru: Izolarea rămâne de bază, dincolo de decizia CCR. Prelungim starea de alertă dacă va fi nevoie