Antena Meniu Search
x

New Costineşti, noua staţiune de pe litoral care s-ar putea transforma într-un Dubai românesc

În planurile autorităţilor, New Costineşti se anunţă a fi un Dubai românesc. O oază de relaxare cu resorturi, hoteluri de cinci stele şi reţele de drumuri ca-n Occident. În realitate însă, autorităţile locale habar nu au de planurile aprobate la Bucureşti.

Vezi și

În planurile autorităţilor, New Costineşti se anunţă a fi un Dubai românesc. O oază de relaxare cu resorturi, hoteluri de cinci stele şi reţele de drumuri ca-n Occident. În realitate însă, autorităţile locale habar nu au de planurile aprobate la Bucureşti. De doi ani, se chinuie, şi nu reuşesc, să reconsolideze o faleză.

Ne îndreptăm spre viitoarea staţiune a litoralului românesc, dintre Costineşti şi 23 August. Mergem pe lângă mare, pe un drum de piatră. Ajungem într-o o zonă sălbatică. În faţă, avem sute de hectare pe care autorităţile ar vrea să le transforme într-un Dubai românesc. Vorbim despre 4 resorturi de lux, 8 hoteluri de cinci stele, pe o suprafaţă totală de 800 de hectare. 

Pe faleza care stă să cadă, găsim câteva utilaje abandonate. Sunt aici pentru consolidări. Nu se mişcă niciunul însă. Lucrările au fost sistate de aproape doi ani, din lipsă de fonduri.

Claudia Bărbulescu s-a îndrăgostit atât de tare de sălbăticia de aici, încât şi-a construit o casă de vacanţă. Planurile autorităţilor de la Bucureşti îl revoltă. 

CLAUDIU BĂRBULESCU, proprietar casă de vacanţă: N-o sa fie! Este o utopie! Pentru ca sunt proprietati private, cum poti discuta despre o investie pe o proprietate privata? Tu nu poti sa continui autostrada A2 până la Mangalia... 

Autorităţile promit soluţii şi pentru infrastructură. Tot pe hârtie! Construirea unei reţele de drumuri care să facă legătura între noua staţiune şi drumul judeţean 39. Chiar dacă planurile au primit undă verde la Bucureşti, autorităţile din zonă nu par să ştie despre ele. Am mers mai întâi la Primăria din Constineşti. 

Deşi intr-o prima faza, reprezentantii autoritatilor locale ne-au spus ca nu au primit nicio informatie oficiala, insa vor sta de vorba cu noi, ulterior nu au mai fost de găsit. Nu doar aici ne-am lovit de uşi închise. 

La primaria din comuna 23 august nicio autoritate locala nu a putut fi contactată pentru ca atat primarul, cat si secundul lui nu sunt in sediu si nici nu raspund la telefon. 

Specialiştii spun că această zonă este ultima oază de sălbăticie din sudul litoralului. 

SORIN BELU, reprezentant ONG: Este un ecosistem aparte in zona respectiva si pe cale de disparitie se pare. Daca intr-adevar doreste guvernul sa construiasca ceva nou, cred ca ar fi bine sa se faca asa cum a fost in Dubai, o insula artificială la cativa kilometri de tarm. 

Şi în 2007 a existat un proiect asemănător, tot în aceeaşi zonă. A rămas atunci doar pe hârtie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » New Costineşti, noua staţiune de pe litoral care s-ar putea transforma într-un Dubai românesc