Antena Meniu Search
x

Nici după 10 ani, România nu scapă de monitorizarea Comisiei Europene privind Justiţia

Raportul MCV va continua şi în 2018. În ultimul transmis chiar astăzi de la Bruxelles se arată că reformele au stagnat anul acesta.

Vezi și

Raportul MCV va continua şi în 2018. În ultimul transmis chiar astăzi de la Bruxelles se arată că reformele au stagnat anul acesta. Comisarii atrag atenţia că modificările aduse noilor legi ale Justiţiei ar putea afecta independenţa magistraţilor.

S-au făcut progrese în justiţie, însă nu suficiente, se arată în raportul privind Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Astfel, Comsia Eurpeană a anunţat că va continua să supravegheze Justiţia din România. 

Tudorel Toader: "Este si angajamentul pe care ni l/am asumat, ca in momentul preluarii conducerii, in anul 2019, Romania sa nu se afle sub mecanismul de cooperare si verificare."

Comisarii mai notează că "sunt provocări la adresa sistemului judiciar". Iar recomandările nu au fost puse în totalitate în practică. 

„Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise", a fost concluzia Comiei Europene.

Ministrul Justiţiei spune că îngrijorările Comisiei nu sunt fundamentate, având în vedere că modificările legilor justiţiei sunt deja în dezbatere în Parlament. 

"Președintele României consideră că raportul Comisiei Europene reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont. Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. 

Klaus Iohannis a transmit că raportul MCV reprezintă un semnal de alarmă şi spune că, dacă Guvernul şi Parlamentul vor continua în aceeşi direcţie cu privire la modificarea legilor justiţiei, România va face paşi înapoi. 

Parlamentarii au anunţat că vor ţine cont şi de opiniile asociaţiilor profesionale, când vor adopta noile legi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Nici după 10 ani, România nu scapă de monitorizarea Comisiei Europene privind Justiţia