Antena Meniu Search
x

Nicuşor Dan, despre bugetul Primăriei Capitalei pentru 2021: Vrem să stopăm risipa. Reducem substanţial banii de festivaluri. Metroul de suprafaţă, cel mai important proiect

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre bugetul Capitalei pentru 2021, susţinând că se vor face reduceri esenţiale pentru a stopa risipa.

de Monica Palade

la 15.03.2021, 11:45

Nicuşor Dan, despre bugetul Primăriei Capitalei pentru 2021: Vrem să stopăm risipa - Hepta/Mediafax/Eduard_Vinatoru

"Este un buget prin care vrem să ieşim din minciună, din deliriul grandoman al fostei administraţii, prin care se va face lucruri concrete şi nu spoiala fostei administraţiei, un buget prin care vrem să stopăm risipa şi să deschidem calea construţiei pentru că Bucureştiul are nevoie de construcţie. 

Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei, care e echivalentului podului pestr Dunăre sau metroului din Drumul Taberei. Am fost în risc de colaps financiar, au existat riscuri ca servicii esenţiale să nu poată să fie furnizate, alimentarea cu încălzirea unui cartier, iluminatul public, transportul public. A existat riscul ca anumite şantire care funcţionează pe bani europeni să fie întrerupte, cu riscul de a plăti acei bani europeni.

Am găsit facturi neplătite din primăvara anului 2019, care au fost eşalonate de mai multe ori. am avut discuţii cu furnizori de servicii care au spus că li s-a propus să eşaloneze datoriile, iar Primăria nu s-a ţinut de cuvânt.

Procedural, am schiţat cu viceprimarii şi preşedintele comisiei de buget, am făcut schiţa bugetului pe care o propunem consilierilor generali, care vor da forma finală", susţine Nicuşor Dan. 

Se reduc substanţial banii de festivaluri

Nicuşor Dan a ţinut să precizeze şi că se vor face economii şi pentru festivaluri, târguri şi decoraţiuni.

”Reducem substanțial banii pe festivaluri, târguri, decorațiuni și alte asemenea. Bugetul pentru aceste evenimente a fost în 2019 de peste 200 de milioane de lei. Pentru bugetul pe care îl propunem pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate pe care e bine să le păstrăm, evident, dacă situația sanitară ne-o va permite. Renunțăm, în acest an la achiziția de autovehicule, nu este o prioritate pentru noi. Nu alocăm bani pentru noi statui. Nu alocăm bani pentru campanii publicitare. În ceea ce privește chestuielile de personal, așa cum am anunțat deja, plafonăm salariile la nivelul anului 2020”.

Metroul de suprafaţă, cel mai important proiect

Primarul General al Capitalei a ţinut să precizeze şi că metroul de suprafață reprezintă cel mai important proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “Metroul de suprafață este probabil proiectul cel mai important pe care l-am propus pentru PNRR. Ministerul Fondurilor este în discuție cu Comisia Europeană și răspunsul final pe alocarea financiară o să vină pe 30 aprilie".

De asemenea, Nicușor Dan a oferit detalii și despre alocările bugetare pentru Pasajul de la Doamna Ghica, despre care edilul a precizat că ar putea fi preluat de Primăria Sectorului 2. „Pasajul de la Doamna Ghica, am avut o discuție cu primarul Sectorului 2, care și-a arătat disponibilitatea de a-l prelua. Urmează să finalizăm această discuție, de aceea în proiectul de buget nu figurează bani din partea Primăriei Capitalei pentru Doamna Ghica, mai puțin datoriile pe care deja le avem și pe care dorim să le plătim. Pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, pe investiții, 35 de milioane de lei este propunerea din momentul acesta. Pe rețeaua de termoficare, cei 53 de km, 140 de milioane de lei. Pe prelungirea Ghencea, 10 milioane de lei. Pe alocări către spitale 35 de milioane de lei”.

Investiţii de un milion de lei

În ceea ce privește alocarea de bani pentru biserici, bugetul pentru intervenții este de 1 milion de lei:

"De alocări de bani pentru biserici și statui se ocupă Direcția de Arhitectură, Peisagistică, subordonată Primăriei Capitalei. Bugetul total pentru intervenții este undeva la 1 milion de lei. Urmează ca ei să vină cu lista obiectivelor pe care să le sprijinim și să discutăm asta cu consilierii generali.

Pentru Catedrala Neamului nu a existat o propunere de către Direcție către executiv. Au existat propuneri pentru alte intervenții, unele dintre ele monumente istorice".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Nicuşor Dan, despre bugetul Primăriei Capitalei pentru 2021: Vrem să stopăm risipa. Reducem substanţial banii de festivaluri. Metroul de suprafaţă, cel mai important proiect