Video "Ne-am trezit cu apa în casă, pe ambele intrări". Noapte albă pentru mii de oameni din Galaţi. Un nou cod galben de ploi e în vigoare până la ora 18
Coşmarul oamenilor din localităţile afectate de inundaţii este departe de a se fi încheiat. Un nou cod galben de ploi e în vigoare până diseară la ora 18 şi este pericol uriaş de inundaţii pe râurile din trei judeţe ale Moldovei. De frica puhoaielor localnicii veghează nopţile alături de autorităţi şi se roagă pentru o minune.
A fost o altă noapte albă pentru mii de oameni, după ce meteorologii au anunțat un nou cod galben de ploi puternice în toată Moldova și în nordul Dobrogei. Iar pe râurile din judeţele Galaţi, Vaslui şi Iaşi e cod portocaliu de inundaţii.
Între timp, dramele familiilor afectate de inundaţiile de sâmbătă dimineaţă continuă să se adâncească. Un bărbat de 43 de ani e acum condamnat să stea doar în pat. Scaunul electric de care se folosea să se deplaseze a fost rupt în două de viitură.
Tragedii una după alta
"Ne-am trezit cu apa în casă, pe ambele intrări. Am ţipat la soacră-mea. Eram cu el acasă. Au venit vecinii, l-am luat cu căruţul. Noi nu ni l-am permis nici la vremea respectivă. Cineva ni l-a făcut cadou. A costat până într-o sută de milioane vechi", a declarat soţia.
- Vremea de mâine 19 septembrie 2024. Zonele cu temperaturi de până la 27 de grade Celsius
- Galați, Vaslui și alte 7 județe intră de la noapte sub avertizare cod galben de ploi torențiale. Vreme severă...
- Vremea 16 - 29 septembrie 2024. Se încălzeşte în toată ţara. ANM anunuţă temperaturi de peste 25 de grade,...
Iar pentru această familie, tragediile au venit una după alta. "Băiatul fratelui meu, de 19 ani, care m-a ajutat aici 3 zile avea probleme cu inima, a dat mâlul, a făcut stop cardio", mai spune femeia.
Sunt probleme în continuare pe drumurile înghiţite de viituri. Pe unele porţiuni ale DN25 apa n-a scăzut sub un metru.
Viitura a fost atât de puternică, încât autoturismele au fost împinse de pe şosea în câmp. Acum, cu retragerea apelor, au început si maşinile să iasă la suprafaţă.
"A venit fiecare proprietar, i-am ajutat să scoată. Nu mai merge făcută o maşină de genul", a declarat un muncitor.
Apa nu este potabilă în zonă, iar riscul unui focar de infecţie este iminent - sunt mii de animale moarte luate de viituri.
"Lucrăm împreună cu forţele sistemului de gospodărire a apelor Galaţi pentru a elibera apa, astfel încât să poată să fie degajate animalele moarte", a declarat Cristi Ionaşcu, ISU Galaţi.
Voluntarii merg din casă în casă şi ajută oamenii care s-au rănit în timp ce încercau să se salveze din calea puhoaielor.
Autorităţile continuă să evalueze pagubele din cele 28 de localităţi afectate. 7000 de case au fost avariate însă doar 400 de dosare de daună au fost aprobate în baza polițelor de asigurare. Între timp, la Bucureşti, guvernanţii s-au apucat iar de planuri.
"Există o amenajere hidro începută în perioada comunistă şi abandonată. Propunerea pe care o fac este aceea de a o transforma dintr-o amenajare cu funcţia de irigaţii într-una nepermanentă, cu rolul de a proteja comunele din aval. O să propunem o listă intreagă de investiţii", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Apele Române anunţă de asemenea că instituţia a făcut în ultimii ani amenajări și consolidări de maluri în judeţul Galaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰