Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Ori crăpăm ori nu ştiu" Oamenii afectaţi de inundaţii au ajuns la capătul puterilor. Scaunul folosit de un bărbat cu dizabilităţi, distrus de viitură

Încă o noapte albă în localităţile măturate de viituri în judeţul Galaţi. De frică să nu îi ia din nou apele pe sus, oamenii au vegheat toată noaptea alături de autorităţi. Un cod galben de ploi e în vigoare până mâine la ora 18. E pericol de inundaţii pe râurile din trei judeţe ale Moldovei. 

de Redactia Observator

la 18.09.2024 , 19:40

A fost a cincea noapte de coşmar pentru oamenii din localitățile afectate de viiturile catastrofale. Codul galben de inundaţii pe râurile din Moldova nu i-a lăsat să pună geană pe geană. S-au dat două mesaje Ro-alert în care oamenii erau sfătuiţi să se pună la adăpost. Speriaţi că apele le intră din nou în case, localnicii au stat pe podeţe şi au urmărit viitura. 

În Pechea, populaţia este absolut alarmată

Peste tot apa a început să crească şi se monitorizează situaţia în permanenţă pentru a se vedea dacă ajunge în case sau nu. Şi primarul a venit acolo să vadă dacă e nevoie să dea alarma sau nu.

Vezi și

"Ne uităm, creşte. Era cu o şchioapă mai jos de ţeavă. A ajuns la ţeavă.

Pe acelaşi subiect

Avem nopţi nedormite. Când aud ceva, zgomot, ies", povestesc localnicii.

"Este jale. Dacă pe această vale, Valea Rea, dacă nu se refac acele diguri în amonte, măcar să oprească aceste viituri. Ori crăpăm...ori...nu ştiu. Dacă nu se fac aceste amenajări", spune primarul din Cuza Vodă.

Oamenii sunt la capătul puterilor

Localnicii nici n-au apucat să scoată din case tot noroiul de zilele trecute.

"De 3-4 zile oamenii muncesc în case să scoată noroiul şi din nou este apă până la genunchi. 

Poţi să pierzi în preţ de câteva ore totul!", spun localnicii.

Din fericire, ploile s-au oprit spre dimineaţă iar apele s-au retras. Dramele oamenilor continuă însă. Un bărbat de 43 de ani e acum condamnat să stea doar în pat. Scaunul electric de care se folosea să se deplaseze a fost rupt în două de viitură. 

"Ne-am trezit cu apa în casă, pe ambele intrări. Am ţipat la soacră-mea. Eram cu el acasă. Au venit vecinii, l-am luat cu căruţul. Noi nu ni l-am permis nici la vremea respectivă. Cineva ni l-a făcut cadou. A costat până într-o sută de milioane vechi", spune soţia lui.

Iar pentru altă familie, tragediile au venit una după alta.  

"Băiatul fratelui meu, de 19 ani, care m-a ajutat aici 3 zile avea probleme cu inima, a dat mâlul, a făcut stop cardio. Doar nenorociri pe capul nostru", spune o altă localnică.

Sunt probleme în continuare pe drumurile înghiţite de viituri

Pe unele porţiuni ale DN25 apa n-a scăzut sub un metru. Viitura a fost atât de puternică, încât autoturismele au fost împinse de pe şosea în câmp. Acum, cu retragerea apelor, au inceput si maşinile să iasă la suprafaţă.

"Am curăţat ce s-a putut. A venit fiecare proprietar, i-am ajutat să scoată. Nu mai merge făcută o maşină de genul", spune un muncitor.

Apa nu este potabilă în zonă iar riscul unui focar de infecţie este iminent - sunt mii de animale moarte luate de viituri. Voluntarii merg din casă în casă şi ajută oamenii care s-au rănit în timp ce încercau să se salveze din calea puhoaielor. Autorităţile continuă să evalueze pagubele din cele 28 de localităţi afectate. 7000 de case au fost avariate însă doar 400 de dosare de daună au fost aprobate în baza polițelor de asigurare. 

Între timp, la Bucureşti, guvernanţii s-au apucat iar de planuri

"Există o amenajere hidro incepută în perioada comunistă și abandonată. Propunerea pe care o fac este aceea de a o transforma dintr-o amenajare cu funcția de irigaţii într-una nepermanentă. Cu rolul de a proteja comunele din aval. O să propunem o listă intreagă de investiţii", spune Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

Apele Române anunţă de asemenea că instituţia a făcut în ultimii ani amenajări și consolidări de maluri în judeţul Galaţi. 

La noapte, meteorologii au anunțat un nou cod galben de ploi puternice în toată Moldova și în nordul Dobrogei. E cod portocaliu de inundaţii pe râurile din judeţele Galaţi, Vaslui şi Iaşi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » "Ori crăpăm ori nu ştiu" Oamenii afectaţi de inundaţii au ajuns la capătul puterilor. Scaunul folosit de un bărbat cu dizabilităţi, distrus de viitură