Noi DEZVĂLUIRI INCENDIARE în scandalul Hexi Pharma: Managerii de spital iau 30 la sută din contracte și o parte din bani ajunge la partide
Cazul dezinfectanților diluaţi ajunge la momentul devoalării mecanismului corupției din spitale. Unul dintre cei mai renumiţi microbiologi din România, sub protecţia anonimatului, susţine că managerii de spital luau 30 la sută din contractele cu Hexi Pharma și o parte din bani îi dădeau partidelor care îi numesc și-i mențin în funcție.
Cazul dezinfectanților diluaţi ajunge la momentul devoalării mecanismului corupției din spitale. Unul dintre cei mai renumiţi microbiologi din România, sub protecţia anonimatului, susţine că managerii de spital luau 30 la sută din contractele cu Hexi Pharma și o parte din bani îi dădeau partidelor care îi numesc și-i mențin în funcție.
Mărturia vine de la unul dintre cei mai importanți medici microbiologi din România, cu experiență de peste 20 de ani, din care 10 la Institutul Cantacuzino și 10 într-un mare spital de urgență din București, scrie site-ul tolo.ro.
”Directorii de spital iau și 30% din contractele cu Hexi. O parte din bani merg la partidul care-i protejează!”, spune femeia, medic-șef de microbiologie de la un important spital de urgență din București:, care cere să i se păstreze deocamdată anonimatul.
"Vreau să vă povestesc cum se trucau licitațiile pe dezinfectanți. Aștept asta de cinci ani! Mă resemnasem, nu mai credeam că va veni acest moment. E mult de povestit. La Cantacuzino a fost depozitată în oameni o formidabilă cunoaștere avansată a țării acesteia. Pur și simplu a dispărut. Dar nu ar fi timp acum, pentru asta! Ar fi de povestit o viață. Să știți că inițial Hexi Pharma venea cu avize bazate pe analize de la Cantacuzino. Apoi au migrat la Unilab. Asta, așa, că poate zice doamna Flori Dinu (n.r. - director Hexi Pharma) că nu știu ce vorbesc. Știu foarte bine, știu lucrurile în detaliu! Nu am uitat nimic din acești ultimi 20 de ani. Zece am stat la Cantacuzino și zece la spitalul despre care o să vă povestesc cum se trucau licitațiile", povesteşte medicul.
În calitate de şefă a laboratorului de microbiologie de la unul dintre cele mai importante spitale de urgenţă din Bucureşti, femeia spune că avea şi rolul de epidemiolog.
"Teoretic, comisia de licitații era independentă. Practic, era vorba de bani. proape toate firmele de biocide dădeau bani. Ca să fie clar! Dar Hexi avea un specific. Se știa că produsele lor sunt slabe. Și atunci, ei plusau la bani, față de alții. Când am ajuns în spital am aflat acest lucru. Era un lucru general cunoscut, larg răspândit. O să vă povestesc o întâlnire cu Flori Dinu, directorul general de la Hexi. Întâi, contextul. Știind că aveau dezinfectanți slabi, îi tot refuzam, îi descalificam. Infecțiile nosocomiale deveneau în toată țara o problemă tot mai mare! Și le căutam nod în papură că produceau biocide slabe, nu doream să-i am în spital. Dar directorul a venit la mine și mi-a zis: „E timpul să termini cu ce ai tu cu Hexi!”. La câteva zile a apărut în spital Flori Dinu. A venit să discutăm. Îmi aduc aminte ca acum. M-a marcat întîlnirea. Era, iertați-mă, o golancă! Învățasem o viață, muncisem în halat alb decenii la rând și, recunosc, nu îmi plăcea deloc genul. Un personaj unsuros! Mi-a adus un dezinfectant pe bază de alcool. O mostră. Am mirosit mostra. I-am zis: „Nu miroase a alcool”. Mi-a răspuns de sus, că venea de la director pasămite: „Sunteți fumătoare și v-ați pierdut simțul mirosului”. M-am enervat și a urmat discuția. Nu voi uita discuția toată viața deși nu asta ar trebui un medic să-și amintească din viață", a povestit medicul.
Citeşte continuarea materialului pe site-ul tolo.ro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰