Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Noua prognoză a hidrologilor: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere. Ce debit va avea în zilele următoare

Valoarea maximă estimată a debitului Dunării ar putea atinge 8.000 mc/s, dar nu va depăşi 9.000 mc/s, au informat specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în cadrul şedinţei Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), organizate vineri la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

de Redactia Observator

la 27.09.2024 , 15:25

Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere Noua prognoză a hidrologilor: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere. Ce debit va avea în zilele următoare

"În ceea ce priveşte Dunărea, hidrologii au informat că se menţine prognoza emisă ieri (joi, 26 septembrie, n.r.), cu valoare maximă aşteptată pe data de 1 octombrie, de 7.600 mc/s, maxim care se va menţine, probabil, şi pe data de 2 octombrie. În cazul în care vor fi precipitaţii importante în zona afluenţilor Dunării, din Serbia, este posibil să se atingă un debit maxim al Dunării 7.800-8.000 mc/s. De asemenea, pe sectorul românesc, ca urmare a precipitaţiilor care se vor înregistra în zilele următoare, hidrologii estimează că debitul nu va depăşi 9.000 mc/s", se arată într-un comunicat de presă al MMAP, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de Cod galben şi Cod portocaliu, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), dar şi a avertizării hidrologice realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Măsuri de ultimă oră

Articolul continuă după reclamă

"Buna funcţionare a dispeceratelor este vitală şi ne poate ajuta să câştigăm acele minute importante pentru a acţiona. Este, de asemenea, foarte important să monitorizăm din teren evoluţia debitelor pentru a fi evitată, astfel, orice întârziere în comunicarea informaţiilor, iar prevenţia pentru localităţile din avalul cursurilor de apă trebuie să fie întărită şi orice modificare a debitelor trebuie comunicată imediat autorităţilor", a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, prezent la discuţii, potrivit comunicatului citat.

Pe acelaşi subiect

Ministrul de resort a solicitat, totodată, o atenţie deosebită pentru zona Galaţi, afectată recent de inundaţii, deoarece acolo albiile sunt colmatate, şi a solicitat servicii de permanenţă şi pentru bazinul hidrografic al Siretului şi Prut Bârlad. De asemenea, Mircea Fechet a solicitat verificarea punerii în siguranţă a amenajărilor hidrotehnice şi a acumulărilor de pe cursurile de apă vizate de avertizarea hidrologică. Hidroelectrica a dat asigurări privind funcţionarea tuturor descărcătorilor hidraulici ai amenajărilor de pe cursurile de apă vizate de avertizările hidrologice.

La rândul lor, reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) au informat că pentru aceste zone au fost deja suplimentate materialele de intervenţie şi au fost deplasate buldozere şi excavatoare, astfel încât să nu existe probleme din cauza colmatărilor.

În plus, aceştia au transmis faptul că a fost finalizată linia de apărare provizorie cu panouri de aluminiu, în zona localităţii Islaz, la confluenţa râului Olt cu Dunărea şi că au fost continuate lucrările de consolidare pe sectoarele de dig Stelnica - Borduşani, Ciocăneşti şi Borcea. În ceea ce priveşte evoluţia debitului Dunării, specialiştii ANAR estimează că nu vor fi niciun fel de probleme.

În context, reprezentanţii Hidroelectrica au precizat că acumulările gestionate sunt pregolite şi că există rezerve pentru preluarea debitelor suplimentare sau a viiturilor.

Pe fondul acestor informaţii, se recomandă turiştilor să evite deplasările în zonele aflate sub avertizare hidrometeorologică şi să fie atenţi la sfaturile autorităţilor. De asemenea, autorităţile publice locale trebuie să fie în legătură cu operatorii apă-canal din zonele afectate, deoarece cantităţile mari de precipitaţii pot conduce la incapacitatea canalizărilor de a prelua aceste cantităţi de apă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Evenimente » Noua prognoză a hidrologilor: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere. Ce debit va avea în zilele următoare