Antena Meniu Search
x

Nouă zi liberă pentru români. Vor avea o minivacanţă de 4 zile la final de vară

Urmează o nouă zi liberă şi o nouă minivacanţă de 4 zile pentru bugetari. La mijlocul lunii viitoare, salariaţii din sectorul public au parte de o nouă punte care le va aduce în total 4 zile libere, între 12 şi 15 august. 

de Redactia Observator

la 10.07.2023, 17:33

Nouă zi liberă pentru români. Vor avea o minivacanţă de 4 zile la final de vară
Zi liberă - Shutterstock

Aceasta va fi treia minivacanţă din 2023 pentru angajaţii din sectorul public. Pentru că ziua de 15 august, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie, pică într-o zi de marţi, guvernul a decis ca şi ziua de luni, 14 august să fie liberă. Lipite cu zilele de 12 şi 13 august care pică oricum în weekend rezultă o mini vacanţă de 4 zile, fix înainte ca vara să se încheie. 

Pentru recuperarea acestei zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data 31 august 2023.

Următoarele minivacanţe în 2023

Bugetarii mai au însă motive de bucurie, până la final de an mai sunt două minivacanţe. Una între 30 noiembrie şi 3 decembrie pentru că Sfântu Andrei pică într-o zi de joi iar Ziua Naţională cade într-o vineri, urmate de weekend pe 2 şi 3 decembrie. Şi a doua între 23-26 decembrie: zilele de 23 şi 24 decembrie cad în weekend iar 25 şi 26 decembrie cad luni şi marţi.

Pe acelaşi subiect

În total, Codul Muncii prevede pe an 16 zile considerate sărbători legale, în care nu se lucrează. În 2023, 12 dintre acestea au picat sau vor pica în timpul săptămânii, deci sunt în mod real libere, celelalte fiind în zile de sâmbătă sau duminică, considerate oricum libere.

Câte zile libere / libere legale mai sunt până la final de 2023

Acestor 12 zile li s-au adăugat trei zile libere, punte, decise de Guvern în decembrie anul treccut. Prin urmare, angajaţii din sectorul public au parte în 2023 de 6 minivacanţe, când zilele libere au fost precedate sau urmate de zile de weekend.

Pe 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor, pe 1 iunie - Ziua Copilului. Următoarea va fi pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţă a fost şi de Paşte iar alte două vor urma de de Ziua Naţională şi de Crăciun. Minivacanţe în care o zi liberă a fost ataşată weekendului au mai fost de 1 mai şi de Rusalii.

Următoarele zile libere în 2023 sunt:

  • Adormirea Maicii Domnului, marţi 15 august 
  • Sfântul Andrei, joi 30 noiembrie
  • Ziua Naţională, vineri, 1 decembrie
  • Prima şi a doua zi de Crăciun, luni şi marţi, 25 şi 26 decembrie

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Nouă zi liberă pentru români. Vor avea o minivacanţă de 4 zile la final de vară