Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nouriel Roubini: "Dacă eşti Guvern, investeşte în oameni, investeşte în infrastructură"

Economia mondială respiră greu și fiecare țară se luptă pentru încă o gură de oxigen. Pandemia a provocat o criză economică profundă, cu mult mai gravă decât cea din anul 2008, și asta o spune chiar economistul american care a prezis-o. Profesorul Nouriel Roubini, una dintre cele mai strălucite minți ale lumii, a răspuns, în exclusivitate pentru Observator, la cele mai importante întrebări ale momentului. Unde poți investi pentru a face dintr-un dolar – cinci? Cum își împart lumea noile mari puteri? Și cum își poate juca România soarta la bursa mondială astfel încât să aibă de câștigat? 

de Redactia Observator

la 19.08.2020 , 22:50

  • Nouriel Roubini recomandă guvernelor lumii să investească în oameni și în infrastructură.
  • Economistul se așteaptă ca anumite industrii să meargă mai bine decât altele în viitor.

Marile averi se fac în timpuri de criză. Iar economistul Nouriel Roubini știe rețeta prin care putem transforma criza în oportunitate. 

Alessandra Stoicescu: Domnule profesor, vom face un mic joc. Am un dolar aici. Să ne imaginăm că vă dau acest dolar, ce aţi face cu el? Cum l-aţi investi? Care e modul în care putem face din acest dolar mai mulţi dolari? 

Nouriel Roubini, economist: Cheltuiţi bani cu oamenii voştri, pentru că investiţia în educaţia şi capitalul uman au cea mai mare rentabilitate. Dacă eşti Guvern, investeşte în oameni, investeşte în infrastructură. Dacă eşti companie, trebuie să crezi în ţara ta şi să investeşti în angajaţi. Multe ţări probabil că vor investi mai mult în sistemul de sănătate şi atunci sănătatea şi companiile de bio-tehnologie şi care investesc în vaccinuri şi boli infecţioase vor perfoma şi ele foarte bine. Sunt câteva industrii care o vor duce mai bine ca altele în viitor: informaţia, tehnologiile şi tot ce ţine de sectorul taxelor vor fi de succes. Dacă eşti un investitor, trebuie să decizi. Probabil, să investim o mică parte din banii noştri în aur, este o măsură de protecţie bună în faţa inflaţiei, împotriva crizelor financiare, împotriva riscului geopolitic. 

Vezi și

Alessandra Stoicescu: Nu mi-aţi spus să îmi pun banii la bancă. Nu e o idee bună? Să îţi pui banii la bancă şi să îi laşi să lucreze pentru tine? 

Nouriel Roubini, economist: În primul rând, băncile din Europa sunt acum mult mai sigure decât erau odată. Problema este că dacă ţii bani la bancă într-un cont, băncile percep dobânzi, iar rata dobânzii e foarte mică. Dacă ţi-e teamă să îţi asumi riscuri, desigur că o să vrei să îţi investeşti banii în ceva sigur, cum sunt obligaţiunile de stat sau depozitele la bancă. 

Alessandra Stoicescu: În unul din ultimele interviuri pe care le-aţi dat, aţi spus că ar putea ca această recesiune să dureze chiar şi 10 ani, nu un an, nu doi. Cum vedeţi situaţia acum, la sfârşitul lunii iulie? 

Nouriel Roubini, economist: Economia globală avea vulnerabilităţile ei şi înainte de pandemie, pe care criza coronavirusului le-a agravat şi mai mult. Răspândirea cazurilor implică faptul că atât firmele, cât şi consumatorii vor deveni mai precauţi şi vor începe să cheltuie mai puţin. Drept urmare, revitalizarea economică ar fi de mică amploare din cauza deciziilor atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat. Deci, încă nu putem spune cât de puternică va fi redresarea economică după această recesiune severă. 

În tot acest timp, lumea se schimbă sub ochii noștri. 

Nouriel Roubini, economist: Avem acum şi o puternică reacţie negativă împotriva globalizării pentru că comerţul global, migraţia şi tehnologia par să fie din nou disruptive şi lasă oameni în urmă. Avem rivalităţile tradiţionale între SUA şi China care pot duce la o divizare a lumii, la o fragmentare şi balcanizare a economiei. Avem acum şi aceste pandemii care devin tot mai globale şi tot mai frecvente: HIV, SARS, gripa porcină, ebola, zyka şi se pare că aceste pandemii sunt legate de încălzirea globală care distruge ecosistemele multor specii şi apoi intră în contact cu animalele de fermă, iar apoi virusul se transmite de la animale la oameni. 

Alessandra Stoicescu: Vedeți vreo ţară ca marea câştigătoare a acestei crize? 

Nouriel Roubini, economist: Pot deveni ţări câştigătoare ţările care au arătat responsabilitate în controlarea virusului devreme. Cred că unele ţări din Asia au făcut mai bine asta. China, aici a explodat virusul, dar apoi l-au controlat, Hong Kong, Singapore, Taiwan, Coreea, Japonia. În Europa a fost o explozie timpurie a infectărilor în Italia şi Spania, dar apoi răspunsul european a fost mai satisfăcător. În Statele Unite, avem cea mai avansată economie din lume, cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, dar totul a fost ciopârţit de răspunsul sanitar și numărul de infectări şi cel de morţi a urcat fulminant. Statele Unite au 5% din populaţia globului, dar azi numără 25% din numărul de infectări, în jur de patru milioane, şi 25% dintre morţi - 150.000, în creştere. Deci Statele Unite nu au fost un model de succes în controlul pandemiei. 

Partea a treia a interviului cu marele economist o puteţi urmări mâine seară, la ora 19, la Observator.

Citește și:
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Nouriel Roubini: "Dacă eşti Guvern, investeşte în oameni, investeşte în infrastructură"