Antena Meniu Search
x

Iarna a venit mai devreme, cu cod portocaliu în mai multe judeţe! Zăpada depăşeşte 80 de centimetri la Bâlea Lac

Sunt vizate Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş. Până diseară mai este valabil şi un cod galben de ninsori şi viscol în restul ţării.

Vezi și

Sunt vizate Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş. Până diseară mai este valabil şi un cod galben de ninsori şi viscol care vizează sudul şi estul Transilvaniei, dar şi vestul Moldovei. În faţa furtunilor violente, autorităţile se pregătesc pentru ce este mai rău.

Într-o singură noapte, vremea împarte ţara în două. Ninsori, vânt polar şi ploi aduc iarna mai aproape. Meteorologii au emis primul cod portocaliu de ninsori din acest sezon pentru 7 judeţe din centrul ţării. 

Alina Şerban, meteorolog de serviciu:

Vântul va avea intendificări cu rafale ce vor depăşi 70 de kilometri pe oră, în special pe creste, ce vor spulbera zăpada, determinând reducerea vizibilităţii pentru distante scurte.

Cu şase ore înainte de intrarea în vigoare a codului, la Bâlea Lac, zăpada ajungea deja la 83 de centimetri. Iar la Omu, depăşea 60 de centimetri. Astăzi, stratul de omăt s-ar putea dubla. 

Ninsoarea de ieri după-amiază a pus stăpânire şi pe drumurile din Harghita. Drumarii au fost nevoiţi să lucreze toată noaptea ca să se poată circula pe şosea, mai ales că a căzut şi lapoviţă. În mai toate localităţile din judeţ, stratul de omăt atinge şi 5 centimetri.

Şi pe şoselele din Prahova se circulă în condiţii de iarnă chiar înainte de minivacanţa de 1 Decembrie, iar turiştii se pot bucura la maximum de zăpadă.

Însă, unde nu ninge, plouă cu găleata. În Bucureşti şi alte 20 de judeţe s-a emis cod galben de furtuni şi vânt de peste 70 de kilometri pe oră. În faţa pericolului, autorităţile au început pregătirile. Ne asigură că în acest an, deszăpezirea va fi exemplară. Autoritatile din Capitală au pregatit 1.000 de utilaje, 3.200 de muncitori si 14.500 de tone de material antiderapant.

Capitala va avea, în premieră, şi 20 de utilaje care vor topi munţii de zăpadă. 

Iar pe ultima sută de metri, românii se înghesuie la service-urile auto. Speriaţi că, fără cauciucuri de iarnă, în câteva zile, ar putea rămâne împotmoliţi pe drumuri înzăpezite.

Specialiştii transmit că în decembrie vom avea cel puţin un episod de viscol. Iar în ianuarie, trebuie să ne pregătim pentru la cele mai violente fenomene de iarnă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Iarna a venit mai devreme, cu cod portocaliu în mai multe judeţe! Zăpada depăşeşte 80 de centimetri la Bâlea Lac