Antena Meniu Search
x

Video O balerină româncă, stabilită în Ucraina, despre momentul în care a aflat că a început războiul: "Am lăsat apartamentul cum era și am zis: ok, plecăm"

Lara Paraschiv, o balerină româncă, de cetăţenie canadiană, angajată a unui teatru de balet din Ucraina, a decis să se refugieze la noi în ţară.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 13:58

Vezi și
  • O balerină româncă, angajată la un teatru de balet din Ucraina, despre momentul în care a aflat că a început războiul: "Am lăsat apartamentul cum era și am zis: ok, plecăm"

Lara Paraschiv nu şi-a putut lăsă în urmă colegii şi i-a adus cu ea în România pe trei dintre ei. În curând vom avea ocazia sa-i vedem și pe scenă Operei Naţionale din Bucureşti. Artista a oferit un interviu pentru Observator. Aflaţi mai multe din materialul video de mai sus.

Reporter: În ce oraș din Ucraina ai lucrat? 

Lara Paraschiv: În Dnipro. 

Reporter: Și, spuneai tu, că este chiar la granița cu Donețk.

Pe acelaşi subiect

Lara Paraschiv: Da, foarte aproape.

Reporter: Și în momentul în care a izbucnit conflictul, unde erai?

Lara Paraschiv: Eu eram acolo, era dimineață și eram pregătită să mă duc la muncă. Aveam Swan Lake, dar m-a sunat prietenul meu și a zis: ai auzit că au sunat alarme de război? A început războiul. Plecăm, plecăm, trebuie să plecăm! Eu nici nu am putut să mă gândesc, m-am ridicat, am făcut bagajele și am zis: ok, plecăm

Reporter: Tot atunci ți-ai anunțat colegii? înțeleg că ai venit cu încă 3 colegi. Pe lângă Aibek, încă doi colegi de-ai tăi.

Lara Paraschiv: Da, le-am scris și le-am zis același lucru: că trebuie să plecăm și ei au zis ok

Reporter: Ce ai simţit când Lara ţi-a spus că trebuie să plecaţi de urgenţă în România? 

Aibek Ryskulbekov, balerin: M-am speriat puţîn, nu am mai trecut niciodată prin aşa ceva. M-am speriat de război, aşa că am plecat cu ea.

Reporter: Cum te simţi în România? 

Aibek Ryskulbekov, balerin: Mă simt bine pentru că toată lumea e drăguţă şi toată lumea încearcă să ne ajute. 

Reporter: Aici aveți parte și de cursuri și de repetițîi? Am înțeles că v-au integrat cumva în programă. 

Lara Paraschiv: Am făcut contract de colaborare, să muncim și să luăm bani, nu să fim fără bani și fără muncă. Este foarte greu pentru balerini să oprească, își pot ieși din formă foarte repede

Reporter: Și înțeleg că ați început deja repetițiile pentru un spectacol? 

Lara Paraschiv: Da, repetăm pentru Raymonda. O să fie în Aprilie, o să fie o premieră.

Reporter: Cum te-ai hotărât totuși să îți iei colegii și să îi ții la ține acasă? Părinții tăi stau aici în București? 

Lara Paraschiv: Da, da, ei stau aici. Dar în momentul acela ei erau la mine în Ucraina să mă vadă la spectacol și a fost bine pentru că ei erau cu mașina și ne-au adus pe toți până aici. 

Reporter: Ce ai reuşit să iei cutine când ai plecat din Ucraina?

Aibek Ryskulbekov, balerin:Am apucat să îmi pun nişte haine într-o valiză şi cam atât.  

Reporter: Şi ce ai lăsat în urmă? 

Aibek Ryskulbekov, balerin:Tot ce aveam.

Lara Paraschiv: În momentele alea presupun că nici nu puteai să gândești. Poantele, cateva lucruri de îmbrăcat și gata. Am lăsat apartamentul cum era, cu vase, cu haine, cu tot ce am investit acolo. Aveam jachete, pantofi, am lăsat tot.

Reporter: Ce planuri ai de viitor? Cum vezi tu lucrurile?  

Lara Paraschiv: Asta este foarte greu. Eu încerc acum să trăiesc numai în moment. Fiecare zi o trăiesc așa cum este, pentru că nu știi care este ultima.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » O balerină româncă, stabilită în Ucraina, despre momentul în care a aflat că a început războiul: "Am lăsat apartamentul cum era și am zis: ok, plecăm"