Antena Meniu Search
x

Galerie foto Olga Smirnova, prim-balerină a Teatrului Bolșoi: "Îmi este ruşine de Rusia. Oamenii mor. Nimic nu poate justifica războiul"

O prim-balerină din Rusia şi-a exprimat dispreţul pe care îl simte faţă de propria ţară, din cauza invaziei pe care a ordonat-o preşedintele Vladimir Putin în Ucraina. Olga Smirnova a publicat un mesaj emoţionant pe platforma de socializare Telegram, spunând că se opune invadării Ucrainei, o ţară unde are familie şi prieteni, de către Rusia.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 09.03.2022, 13:50

O prim-balerină a Teatrului Bolşoi şi-a exprimat opinia despre războiul lui Vladimir Putin, susţinând că îi este „ruşine” de Rusia, ţara ei natală.

„Nu pot să nu spun că, cu fiecare fibră a sufletului meu sunt împotriva războiului. Probabil că orice altă [persoană] rusă are rude sau prieteni care trăiesc în Ucraina”, a scris ea pe Telegram, potrivit Mirror

Vedeta în vârstă de 30 de ani, născută în Sankt Petersburg, care are două spectacole programate luna aceasta, a spus că bunicul ei este ucrainean - „și eu sunt un sfert ucraineană”.

Într-un atac curajos, deschis și sincer asupra războiului şi a autorităţilor ruse, balerina a continuat să acuze conducerea ţării: „Continuăm să trăim în secolul 20, deși nominal suntem în secolul 21. Problemele politice într-o societate civilizată, modernă, ar trebui rezolvate exclusiv prin negocieri pașnice. Nu m-am gândit niciodată că mi-ar fi rușine de Rusia. Întotdeauna am fost mândră de poporul rus, de realizările noastre culturale și sportive. Dar acum linia este trasă înainte și după. Și doare că oamenii mor, în timp ce alții sunt lipsiți de un acoperiș deasupra capului sau forțați să-și părăsească casele. Și cine ar fi crezut în urmă cu o săptămână că ni se vor întâmpla toate acestea, pentru că, chiar dacă nu ne aflăm în epicentrul ostilităților, nu putem rămâne indiferenți la o catastrofă globală.”

Pe acelaşi subiect

Mai mulţi sportivi şi artişti din Rusia condamnă invazia din Ucraina 

Alţi sportivi şi artişti din Rusia şi-au expus, de asemenea, în ciuda posibilelor sancţiuni, părerea despre războiul pornit de Rusia în Ucraina.

Yekaterina Chebykina, solistă la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, şi-a exprimat de asemenea părerea despre situaţia actuală din Ucraina: „Era imposibil să ne imaginăm ce se întâmplă acum... Sunt ucraineană. Orașul meu natal este Kiev. În aceste șapte zile, am întâlnit diverse declarații adresate mie și țării mele. Poți să-mi spui orice, dar știu mai bine decât oricine ce se întâmplă în orașul meu natal, pentru că acolo sunt rudele mele, familie, prieteni cu care sunt în legătură 24/7. Nu voi chema pe nimeni la nicio acțiune. Fiecare trebuie să trăiască conform conștiinței sale. Pot să spun un singur lucru, nimic nu poate justifica războiul!!! P.S. Vreau să le mulțumesc tuturor prietenilor, colegilor mei pentru cuvintele de sprijin adresate familiei mele!!!”

Vladimir Shklyarov, în vârstă de 37 de ani, prim-balerin la Baletul Mariinski și principal invitat la Baletul Regal, a postat şi el pe reţelele de socializare, susţinând rezistenţa Ucrainei la agresiunile ruse: „Sunt împotriva războiului din Ucraina! Sunt pentru oameni, pentru cerul liniștit de deasupra capetelor voastre. Politicienii ar trebui să poată negocia fără să împuște și să omoare civili, pentru asta li s-a dat o limbă și un cap. Bunicul meu, Anatoly Filimonovici, a absolvit școala în Ucraina cu o medalie de aur, străbunica mea Sonya a trăit toată viața la Kiev. Este imposibil să privești tot ce se întâmplă astăzi fără lacrimi…Vreau să dansez...Vreau să iubesc pe toată lumea - acesta este scopul vieții mele...Nu vreau războaie sau granițe.”

Diana Vishneva, 45 de ani, solistă la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, director al festivalului de balet și prietenă cu Roman Abramovici, spune: „Ne exprimăm opoziția față de război și orice acțiune violentă. Mâhnirea, regretul, cuvintele de sprijin și simpatie ne umplu inimile. Tot ceea ce poți să te gândești și să ceri acum este ca lumea să fie restaurată.”

Coregraful Mihail Baryshnikov, în vârstă de 74 de ani, un star ruso-american, a spus că „sprijină curajoșii cetățeni ai Ucrainei. Ei luptă pentru țara lor și pentru suveranitatea lor în fața agresiunii din partea puterilor guvernamentale ale Rusiei. Artiștii de pretutindeni înțeleg că libertatea - politică, personală și artistică - este esențială pentru o societate sănătoasă și vibrantă. Aceasta este societatea pe care Ucraina o vrea și pe care o merită. Suntem alături de toți cei care luptă în acest scop”

Natalia Osipova, 35 de ani, o balerină rusă, în prezent prim-balerină la The Royal Ballet, a declarat: „Nimic nu poate justifica războiul. Viața umană este cea mai valoroasă, fiecare persoană reprezintă întreaga lume. Prin câte lucruri groaznice au trecut oamenii pe pământ... și acum, în secolul 21, umanitatea ar trebui să fie un sprijin pentru lume. Sunt împotriva războiului”.

Comentariile au venit după ce coregraful și fostul balerin de renume mondial, Alexei Ratmansky, în vârstă de 53 de ani, care a crescut în Ucraina, a postat: „Putin trebuie să oprească acest război imediat!”.

Ratmansky a fost director artistic al Baletului Bolșoi timp de patru ani până în 2008. El a părăsit Moscova luna trecută, anulând o premieră la Bolșoi, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Război Rusia - Ucraina, ziua 14

Au trecut două săptămâni de la începerea războiului. Autorităţile din Ucraina anunţă prima evacuare reuşită: 5.000 de civili au plecat din Sumy. Pe de altă parte, Rusia a mutat un tren blindat plin de armament din Crimeea în Ucraina, anunţă Pentagonul. Potrivit aceloraşi surse, o nouă coloană rusă se îndreaptă spre Kiev şi se pregăteşte încercuirea capitalei Ucrainei. Rusia a anunţat că astăzi, începând cu ora 09:00, va fi încetat focul în 5 oraşe importante, inclusiv Kiev, pentru a se permite evacuarea civililor.

Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11ZIUA 12 şi ZIUA 13

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Olga Smirnova, prim-balerină a Teatrului Bolșoi: "Îmi este ruşine de Rusia. Oamenii mor. Nimic nu poate justifica războiul"