Antena Meniu Search
x

Update O navă sub pavilion ucrainean s-a scufundat în Marea Neagră. Doi marinari au murit, zece au fost salvaţi şi unul este în continuare căutat

O navă ucraineană cu 13 marinari la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Informaţii iniţiale indicau că nava e rusească. Doi marinari au murit, zece au fost salvaţi şi unul este în continuare căutat.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 11.03.2021, 18:12

Vezi și
  • Incidentul naval a avut loc la aproximativ 100 de kilometri de litoralul românesc.

UPDATE 17:55 - GSP Falcon va transporta echipajul salvat la Dana Pasageri din Portul Constanța. Echipajul va ajunge în port la 06:00 dimineaţa. Acțiunea SAR va fi continuată de către o navă a gărzii de coastă și de o fregată a marinei militare.

UPDATE 17:00 - Fregata "Regina Maria" a plecat în sprijinul operațiunii de căutare. Fregata are la bord un elicopter Puma Naval, dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire, precum și o grupă de scafandri pregătită pentru intervenție.

UPDATE 15:37 - Potrivit spitalului din Constanţa, femeia are o stare generală bună, nu este hipotermică şi este cooperantă. În momentul de faţă este la investigaţii. Urmează să se facă un bilanţ al leziunilor iar apoi se va decide conduita terapeutică.

UPDATE 15:27 - GSP FALCON continuă operațiunea de căutare și salvare a marinarului dispărut, precum și de recuperare a persoanei decedate, sub coordonarea MRCC Constanța. Temperatura apei este de aproximativ 5-7 grade Celsius. Nouă marinari ucraineni se află la bordul GSP Falcon, în stare bună de sănătate.

Andreea Filip - reporter Observator: În această dimineaţă, la ora 4:40 a fost dat primul apel de urgenţă de pe nava care se scufunda. La faţa locului a ajuns un remorcher offshore care efectua lucrări în zonă. Tot acolo a ajuns şi nava de la ARSVOM, însă aceasta s-a întors la jumătatea drumului pentru că acolo operaţiunea de salvare era în plină desfăşurare. 10 oameni au fost salvaţi, doi au murit, din păcate, iar pentru unul în continuare sunt căutări. Vorbim despre un cargo rusesc care s-a scufundat. 13 marinari ucraineni, 12 bărbaţi şi o femeie, care se simte rău. Pentru ea v-a decola un elicopter SMURD care o va trasfera la Spitalul Judeţean Constanţa. 

UPDATE 13:10 - Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Anamaria Stoica, a declarat că femeia salvată de pe nava scufundată în Marea Neagră va fi preluată de elicopterul SMURD de la Mihail Kogălniceanu şi va fi adusă la Spitalul Judeţean Constanţa. 

“Am fost solicitaţi să preluăm de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu o femeie care are nevoie de îngrijiri medicale şi face parte din echipajul navei. Aceasta va fi preluata de elicopterul SMURD şi transportată la Spitalul Judeţean Constanţa”, a anuţat Anamaria Stoica.

UPDATE 11:29 - Doi marinari au murit, unul este în continuare căutat şi zece au fost salvaţi în urma scufundării navei, care era sub pavilion ucrainean. Cei zece marinari salvaţi se află pe nava GSP Falcon şi vor fi aduşi în Portul Constanţa. 

Din cele 13 persoane, 12 sunt bărbaţi şi una este femeie.

Cargoul sub pavilionul Insulelor Comore era încărcat cu cărbuni şi venea spre Constanţa.

Din primele informaţii, operaţiunea de salvare se desfăşoară la 70 de mile de Portul Constanța, în apele maritime internaționale.

Nava s-a scufundat, în această dimineață, iar marinarii au fost nevoiți să o abandoneze.

Comandantul cargoului ucrainean a emis un semnal SOS, iar echipajul românesc aflat pe remorcherul GSP Falcon, aflat în largul Mării Negre a început operațiunea de salvare.

Au fost salvați 10 marinari

Până în acest moment au fost recuperați 10 marinari. Două persoane au decedat, iar un alt marinar este căutat în apele mării.

"La 04:40 dimineața GSP Falcon a recepționat un mesaj de urgență de la nava “Volgo Balt 179”. Operațiunea de Salvare a început fără întârziere, în condiții meteo deosebit de dificile 50 km/h și valuri de 4 metri.

Ultimul mesaj transmis de “Volgo Balt 179” a fost de abandon navă.

Până în acest moment au fost salvați 10 marinari. Aceștia se află în siguranță la bordul GSP Falcon.

Două persoane au decedat. În același timp se caută în apele mării încă o persoană.

Comandatul GSP Falcon, Victor Marina conduce operațiunile de salvare.

Poziția comunicată de Volgo Balt 179 la momentul SOS: 76 de mile în largul Mării Negre", anunţă Grup Servicii Petroliere într-un comunicat.

Incidentul naval s-a petrecut, cel mai probabil, din cauza furtunii puternice din Marea Neagră.

- Articol realizat cu ajutorul informaţiilor obţinute de reporterul Observator Andreea Filip -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » O navă sub pavilion ucrainean s-a scufundat în Marea Neagră. Doi marinari au murit, zece au fost salvaţi şi unul este în continuare căutat