Antena Meniu Search
x

O nouă specie de pangolin, cea mai veche din Europa, a fost descoperită în România. Denumirea dată de oamenii de ştiinţă

O nouă specie de pangolin, cea mai veche din Europa, a fost descoperită în România. Oamenii de ştiinţă au denumit-o "Smutsia olteniensis".

de Redactia Observator

la 12.01.2022, 11:03

O nouă specie de pangolin, cea mai veche din Europa, a fost descoperită în România. Denumirea dată de oamenii de ştiinţă

O nouă specie de pangolin, ce nu era cunoscută deloc până de comunitate ştiinţifică, a fost descoperită după o analiză amănunţită a unor fosile găsite în România, notează Phys.org. Fosilele au fost descoperite pe Valea Olteţului.

Cercetătorii cred că această specie a trăit în Europa la începutul Pleistocenului, o eră geologică care a început în urmă cu 2.588.000 de ani și care s-a încheiat în urmă cu 11.700 de ani. "Nu este o fosilă spectaculoasă. Suntem mândri de ea fiindcă fosilele pangolinilor sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie de asemenea cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa și singura fosilă a unui pangolin din Europa Pleistocenului", a declarat Claire Terhune, profesoară de antropologie la Universitatea Arkansas, din Statele Unite.

Descoperirea a fost făcută pe Valea Olteţului

Fosilele au fost găsite în Grăunceanu, un sit arheologic bogat în fosile aflat pe Valea Oltețului în județul Vâlcea. Siturile din această zonă au fost descoperite în 1960, în urma unor alunecări de teren. În aceeaşi zonă s-au descoperit mai multe fosile, de la maimuţe şi rinoceri, la girafe cu gâtul scurt.

Pe acelaşi subiect

"Ceea ce ne entuziasmează în mod deosebit este că, deși unele cercetări din anii 1930 sugerau prezența pangolinilor în Europa în timpul Pleistocenului, acele fosile s-au pierdut și alți cercetători au pus sub semnul îndoielii validitatea lor. Acum știm cu certitudine că pangolinii au fost prezenți în Europa în urmă cu cel puțin două milioane de ani", a declarat Claire Terhune, profesoară de antropologie la Universitatea Arkansas.

Pangolinii trăiesc în Asia şi Africa

În zilele noastre, pangolinii trăiesc în Asia şi Africa. Această specie de animale a devenit mai cunoscută în ultima perioadă după ce s-a lansat ipoteza că de la un astfel de animal a făcut saltul virusul SARS-Cov2 la oameni.

De asemenea, pangolinii se numără printre cele mai vizate specii de către braconieri. Solzii lor sunt folosiţi în medicina tradiţională chineză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » O nouă specie de pangolin, cea mai veche din Europa, a fost descoperită în România. Denumirea dată de oamenii de ştiinţă