Antena Meniu Search
x

Un nou vaccin împotriva Covid-19: Turkovac, serul cu virus inactiv, autorizat de urgenţă de Turcia

Vaccinul împotriva Covid-19, Turkovac, dezvoltat de către cercetători turci, a fost autorizat ”de urgenţă” în Turcia, a anunţat miercuri ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca, relatează AFF, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 22.12.2021, 16:06

Un nou vaccin împotriva Covid-19: Turkovac, serul cu virus inactiv, autorizat de urgenţă de Turcia
- Shutterstock

Vaccinul nostru naţional împotriva Covid-19 Turkovac a fost aprobat în vederea unei utilizări de urgenţă începând de azi (miercuri)”, anunţă Fahrettin Koca, precizând că acest vaccin urmează să înceapă să fie folosit în Turcia - începând de la sfârşitul săptămânii viitoare. O cerere de aprobare de urgenţă a acestui vaccin cu virus inactiv a fost depusă în noiembre la Agenţia turcă a medicamentului (TITCK), subordonată Ministerului Sănătăţii, precizează Fahrettin Koca.

Teste clinice în faza 3 ale vaccinului au început în iunie, cu 40.800 de participanţi în Turcia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat miercuri satisfacţia faţă de acest anunţ. El a anunţat că vrea să ”împartă” vaccinul turcesc cu celelalte ţări. Erdogan a promis, într-un summit la care au luat parte câteva zeci de lideri africani, sâmbătă, la Istanbul, că urmează să trimită 15 miloane de doze de vaccin împotriva covid-19 în Africa.

82,6% din populaţia adultă turcă a fost vaccinată cu cel puţin două doze de vaccin

Un membru al Consiliului Ştiinţific turc, Ates Kara, declara duminică agenţiei turce de presă Anadolu că vaccinul turcesc anticovid este ”foarte eficient” - în pofida faptului că nu s-a făcut public nivelul eficienţei acestuia.

”Până acum, niciuna dintre persoanele vaccinate cu Turkovac nu a făcut o formă gravă a covid-19 care să necesite o spitalizare sau o internare la terapie intensivă”, declara el. Potrivit unor date de la Ministerul turc al Sănătăţii, 82,6% din populaţia adultă turcă a fost vaccnată cu cel puţin două doze de vaccin anticovid. Peste 80.000 de persoane au murit în Turcia din cauza Covid-19, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Un nou vaccin împotriva Covid-19: Turkovac, serul cu virus inactiv, autorizat de urgenţă de Turcia