Video "O sa fac economie la mâncare" Bucureștenii sunt îngroziți cu gândul la facturile de la iarnă, Primăria caută salvarea de la Guvern
În prag de iarnă şi cu buzunarele goale, Primăria Capitalei caută salvarea la Guvern. De acolo ar vrea subvenţionarea preţului la gigacalorie, care va fi cel puţin dublu. Şi în timp ce bucureştenii se îngrozesc la gândul facturilor din următoarele luni, municipalitatea şi Executivul nu se pot pune de acord cine dă bani şi cât anume dă.
Iar soluţia nici nu va veni prea curând. Între timp preţurile se duc în sus. De la 1 noiembrie, costul gigacaloriei a crescut odată ce Romgaz deja livrează către centralele din Bucureşti gaze la preţ dublu - de la 77 de lei la 151 de lei/MWh. Tot consumul din această perioadă se va traduce prin facturi mai mari în lunile ce vin.
Totul în timp ce în multe zone din oraş încă nu există apă caldă şi căldură. Iar gropi sunt acum pe 13 bulevarde din Capitală unde se lucrează la sistemul de termoficare. Însă chiar şi fără căldură, facturile tot vor veni.
- Facturile bucureştenilor pentru încălzire nu se vor tripla. Nicuşor Dan: Primăria şi Guvernul vor plăti cel...
- Nicuşor Dan anunță că va discuta cu Florin Cîțu pe tema ELCEN, pentru "refacerea unui sistem de termoficare...
- Nicuşor Dan, despre posibila creştere de 20% a prețului gigacaloriei în Bucureşti: ''Mai aveţi răbdare o...
O soluţie, deja discutată la Guvern, presupune ca mărirea să fie subvenţionată în totalitate
Andreea Milea, reporter Observator: Una dintre variante ar fi ca Primăria Capitalei să subvenţioneze 2 treimi din preţul majorat al gigacaloriei,iar restul sumei să fie achitată de la bugetul de stat. În felul acesta, consumatorul final ar putea să nu simtă scumpirea în facturi.
Florin Cîţu, premierul României: Va trebui să fie o formulă unitară, care va plafona sau va menţine pentru fiecare familie legată la sistemul de termoficare același preț unitar. Cam asta e soluția.
Însă primarul are altă propunere.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Singura modalitate corectă de ajutor a statului pentru primăriile care au sisteme centralizate este ca actiunea să se indrepte către preţul de producţie.
Primăria va decide cât va subvenţiona căldura abia după ce preţul de transport al Termoenergetica va fi avizat de ANRE. Compania municipală din subordinea primăriei nu a trimis încă toate documentele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰