Antena Meniu Search
x

Facturile bucureştenilor pentru încălzire nu se vor tripla. Nicuşor Dan: Primăria şi Guvernul vor plăti cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a dat asigurări că facturile pentru încălzire ale bucureştenilor nu se vor tripla în această iarnă. Municipalitatea şi Guvernul vor acoperi cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei pentru bucureşteni, a anunţat Nicuşor Dan.

de Redactia Observator

la 04.11.2021, 15:27

Nicuşor Dan: Primăria şi Guvernul vor plăti cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei
Nicuşor Dan: Primăria şi Guvernul vor plăti cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei - Observator

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a mers, joi, la sediul Guvernului, pentru o întâlnire cu premierul interimar Florin Cîţu, însă nu a reuşit să intre pentru că nu avea certificatul verde, care este cerut la aceesul în instituţiile publice. Întâlnirea a fost mutată la sediul PNL Bucureşti, unde a fost prezent şi primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, preşedinte al filialei. El a afirmat, după întâlnire, că s-a discutat despre preţul gigacaloriei, în contextul majorărilor de preţuri la energia electrică şi gaze şi care este ajutorul echitabil pe care Guvernul trebuie să îl dea oraşelor.

„Azi am vorbit despre cereri, prim-ministrul nu s-a pronunțat asupra soluției, vrea să se implice astfel încât cetățenii să nu fie afectați”, a declarat primarul general al Capitalei.

Nicușor Dan nu a anunțat cât va costa încălzirea, însă a spus că nu se pune problema triplării facturilor. "Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul Bucureşti (raportul dintre preţul suportat de autorităţi şi cel suportat de populaţie - n.r.) era doi la unu. Adică două părţi plătea Primăria, o parte plătea cetăţeanul. Ce am spus eu este că raportul acesta nu o să fie mai mic. Adică, Primăria plus Guvernul o să plătească cel puţin două treimi", a explicat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.

Primăria vrea achiziţionarea ELCEN

Pe acelaşi subiect

Primarul general a mai spus că a vorbit cu premierul interimar Florin Cîțu despre achiziționarea ELCEN de către Primăria București. Edilul estimează că este nevoie de plata unui avans de 30% în valoare de 325 de milioane de lei și de acoperirea unor facturi evaluate la cel mult 600 de milioane de lei.

De asemenea, Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa ca, în urma intervenţiei Guvernului, ANRE să revizuiască preţul de producţie de 380 de lei pe gigacalorie.

"Soluţia cea mai echitabilă este ca Guvernul să intervină astfel încât acel preţ fixat de ANRE, de producţie, care este obligatoriu pentru toate sistemele oraşelor care transportă şi distribuie mai departe, să coboare. Adică anul trecut acest preţ era cam 195 de lei. Anul acesta este 380 de lei, aşa cum a fost fixat de ANRE. Ceea ce poate să facă Guvernul, subvenţionând gazul pe care aceşti producători de energie îl primesc, să scadă preţul de producţie care este furnizat de către ANRE", a indicat el.

La sfârşitul lunii octombrie, Nicuşor Dan anunţa că PMB ar putea plăti 100 - 200 de milioane de lei în plus faţă de subvenţia anuală de 950 de milioane de lei pentru preţul agentului termic furnizat populaţiei. El sublinia însă că decizia aparţine Consiliului General al Capitalei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Facturile bucureştenilor pentru încălzire nu se vor tripla. Nicuşor Dan: Primăria şi Guvernul vor plăti cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei